Orlické hory čelí kvůli jelení říji náporu zvědavců

Rokytnice – Přibližně od poloviny září do poloviny října probíhá v lesích jelení říje. Orlické hory tak především ve večerních hodinách zažívají nápor zvědavců. Správce lesů se snaží pohyb turistů regulovat zákazem vstupu na některé pozemky. S omezeními lidé musejí počítat do konce října od 16 hodin do devíti dopoledne.

Odbor životního prostředí rychnovské radnice vydal už na začátku září zákaz vstupu na některé pozemky. Za jeho porušení hrozí podle Martina Fojta ze Správy Kolowratských lesů pokuty do výše deseti tisíc: „Doposud jsme to nevyužili. Snažili jsme se vždy s dotyčnými domluvit.“

Zákaz vstupu ale není jen kvůli možnému rušení jelenů, ale také kvůli bezpečnosti. Jelení říje je totiž i obdobím zvýšeného lovu. Pohyb je omezený u Rokytnice v Orlických horách, Zdobnice, Deštného v Orlických horách, u Orlického Záhoří a v části kolem Bartošovic.    

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Jelení říje obvykle probíhá od poloviny září do poloviny října, ale její intenzita i délka se můžou lišit v závislosti na počasí. Jeleni si v této době vytváří harémy laní a bojují mezi sebou o jejich přízeň. Od večera do rána se pak v lesích ozývají hlubokým hrdelním hlasem. Den tráví odpočinkem a v této době nepřijímají téměř žádnou potravu. Laně po osmiměsíční březosti rodí zpravidla začátkem června 1 až 2 kolouchy.