Radnice v Ústí nad Labem zvýšila povolenou rychlost na desítce míst

Ústí nad Labem - Řidiči na Ústecku mohou jezdit rychleji. Radnice nechala zvýšit rychlost na desítce míst ve městě. Většina návrhů přitom přišla právě od řidičů. Vedení města si od změn slibuje plynulejší jízdu. Ústecká radnice plánuje, že ještě do konce letošního roku nechá zvýšit rychlost na dalších místech. Znovu přitom bude vycházet hlavně z názorů řidičů.

Místo padesátky sedmdesátka. Tak to teď vypadá na desítce úseků na Ústecku. Radnice nechala zvýšit rychlost na základě ankety mezi řidiči. Sedmdesátkou se tak nově může jezdit většinou na víceproudých silnicích na přehledných místech. Vedení města připouští, že ke změnám sáhlo hlavně kvůli novému silničnímu zákonu: „Řidiči se báli a tam, kde byla padesátka, mnohdy jezdili čtyřicítkou. Tím vznikaly časté komplikace v dopravě,” dodává primátor města Jan Kubata.

Kromě zvýšení rychlosti chce radnice zlepšit průjezdnost městem i úpravou některých komplikovaných křižovatek. Hned dvě nechala radnice přestavět na kruhové objezdy. Městskou kasu přijdou na desítky miliónů korun. Vedení města v čele se starostou ale varuje řidiče - i nadále bude přísně trestat jakákoli porušení zákona: „Město bude v tom trendu zvyšování plynulosti provozu ve městě pokračovat, na druhou stranu městská policie má veškeré pravomoci k tomu, aby pokutovala řidiče, kteří nebudou dodržovat rychlosti.” S tím souhlasí i šéf zdejší městské policie Pavel Bakule: „Začneme se plně věnovat místům, která jsou z našeho pohledu riziková, to znamená v okolí základních škol, v blízkosti, kde je hodně přechodů pro chodce nebo v místech, kde je více kumulované obyvatelstvo."