Zlínští deváťáci si nanečisto vyzkoušeli přijímačky

Zlín - Stovky žáků 9. tříd z celé republiky dnes absolvovaly zimní srovnávací zkoušky. Deváťáci ze Zlínského kraje ale měli daleko větší důvod k maximálnímu soustředění, už za 3 měsíce totiž bude výsledek přijímacích zkoušek hlavním kritériem pro přijetí na střední školu. Jako v jediném tuzemském kraji budou písemné testy povinné na všech školách zřizovaných Zlínským krajem.

Tak jako všude jinde, i na Zlínsku si mohou děti podat přihlášky na tři střední školy. Ještě před rokem byl na těch zřízených krajem rozhodující průměr známek na základní škole, teď to bude výsledek přijímacích zkoušek. 

Studenti dnes absolvovali během 4 hodin tři testy - obecné studijní předpoklady, matematiku a češtinu. Dnes budou výsledky jen nanečisto, za čtvrt roku už ale výsledek testu splní, nebo naopak zbortí plány o studiu na gymnáziu nebo jiné střední škole. 

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Den D pak nastane pro deváťáky ve Zlínském kraji na konci dubna. Většina škol pak vypíše ještě i 2. kolo přijímaček, pro ty méně úspěšné v květnu. 

Přijímací zkoušky budou bez pardonu na všech středních školách zřizovaných Zlínským krajem. Naopak nic se nemění pro školy soukromé. Ty budou žáky přijímat podle svých kritérií, tedy i bez přijímacích zkoušek.