Obyvatelé Hanspaulky bojují o svůj park

Praha - Obyvatelům vilové čtvrti Hanspaulka se nelíbí, jakým způsobem městská část Praha 6 zrevitalizovala park u usedlosti Perníkářka, a bojí se, že o něj časem přijdou. Podle nich existuje reálná možnost, že se pozemek v budoucnu na základě nového územního plánu změní na pozemek stavební. To by ohrozilo samu podstatu parku.

Na první pohled vypadá rekonstrukce parku u usedlosti Perníkářka na Hanspaulce velmi zdařile. Mezi starousedlíky ale vzbuzuje rozpaky. Domnívají se, že s ním má radnice Prahy 6 nekalé úmysly. Park například protíná zpevněná cesta, která končí brankou u sousedního pozemku, který bude od vlastníka, Akademie věd, kupovat developerská společnost. „Zde byla historická alej, uvnitř se udělala pěší cestička k brance, která tam historicky byla a vždy bude. Není důvod to měnit,“ uvádí k obavám občanů zástupce starosty městské části Praha 6 Jan Záruba.

Doposud byla plocha parku pět tisíc šest set metrů čtverečních. Vyštěrkováním cest se však podle místního sdružení jeho výměra nebezpečně snížila. „Snížila se pod pět tisíc metrů čtverečních, což znamená, že v návrhu nového územního plánu pozemek nebude zobrazen jako zelená plocha. A může se stát, že jako část plochy obytné může být použit jako stavební pozemek,“ upozorňuje místopředseda občanského sdružení Pro Hanspaulku Michal Pokorný. „To je naprostá lež. Koncept nového územního plánu zachovává tento prostor jako zeleň parkovou,“ odmítá podezření Jan Záruba.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Útvar rozvoje hlavního města, který nový územní plán zpracovává, ale potvrzuje, že pro zeleň do půl hektaru rizika zástavby přináší. „Jak se ukazuje v praxi, tak tato věc je poměrně dvousečná. I když je to v rámci myšlenky zjednodušení územního plánu,“ říká mluvčí Útvaru rozvoje hlavního města Karolina Kudrnová.

Místní občanské sdružení již podalo návrh na prohlášení tří staletých dubů za památné stromy, čímž se snaží zabránit případnému dalšímu nakládání s pozemkem parku. Radní městské části jsou kritikou sdružení překvapeni. Úpravu parku se sdružením totiž předem projednávali a garantovali, že i v budoucnu parkem zůstane.