Hasiči ve Velichově mají stříkačku pro užitek i pro radost

Velichov (Karlovarsko) – Dobrovolní hasiči z Velichova u Karlových Varů si nechali vysvětit historickou stříkačku, kterou tři čtvrtě roku opravovali. Stříkačka se dopravovala k požárům za vozem s koňským spřežením. Od německé obce Göttingen navíc dostanou nové hasičské auto, to současné jim slouží už třicet pět let. Slavnostní odhalení renovované dnes již historické památky z počátku minulého století, kterou zdejší sbor dobrovolných hasičů získal před rokem darem od svých kolegů v Tomicích, proběhlo v areálu bývalého dětského domova.

Historická stříkačka měla první svěcení v roce 1912. Ne tady v západních Čechách, ale v moravských Tomicích, kde stála léta střídavě pod širým nebem a v hasičské zbrojnici. Hasiči z Tomic ji nakonec nabídli na internetu za odvoz a ve Velichově se chytili. „Přivezli jsme ji ve stavu, kdy byla totálně na šrot,“ prohlásil velitel Sboru dobrovolných hasičů Velichov Michal Rauner a další z hasičů Jan Fiala dodal: „Některé díly jsme museli udělat zcela nové, ale starý kovaný rám zůstal původní.“ Jednatel SDH Velichov Jaromír Šedina doplnil: „Takový historický prvek nám tu chyběl.“ Na koňku se sbíralo jako na zlatou kapličku. Když hasičům docházely síly, naturálně přispěli místní klempíř, autolakýrník nebo třeba i hostinský. Slavnost, přestože pořádně zmokla, určitě stála za to.

Ve Velichově nakonec budou mít dvě stříkačky: jednu pro radost a druhou pro užitek. „Přátelé z německého Göttingenu, kteří nám na opravu právě této historické stříkačky přispěli, přislíbili, že do konce roku nám sem do Velichova dovezou ještě novou stříkačku. Pro ně už sice nová není, pro nás ale ano. Rozhodně bude lepší než ta naše stávající,“ uvedla starostka obce Markéta Moravcová (nez.).

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Dar přijde opravdu vhod. Velichovské liazce v činné službě už tady říkají babička, je jí 35 let.

Dobrovolní hasiči z Velichova u Karlových Varů si nechali vysvětit historickou stříkačku, kterou tři čtvrtě roku opravovali.
Zdroj: ČT24