Lipník zpřístupnil unikátní konírnu

Olomouc - Lipník nad Bečvou na Přerovsku má novou dominantu města. V areálu tamního zámku totiž otevřeli nově zrekonstruovanou bývalou konírnu. Město ji po letech oprav proměnilo ve společenské centrum s galerií, sálem a kavárnou. Na projekt za dvaadvacet milionů korun místní radnice získala evropskou dotaci.

Deset let a šedesát milionů korun, to je bilance zámeckého areálu v Lipníku nad Bečvou. Výsledkem jsou zbrusu nové reprezentativní prostory, a to nejen zámku. Opravený je totiž i park, unikátní střešní zahrada a nyní i konírna ze 16. století. „Zde se budou konat především výstavy plastik soch výtvarných umělců, výstavy fotografií a podobně,“ naznačuje starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl.

Konírnu se střešní zahradou město odkoupilo před šesti lety od státu za tři miliony korun. Ten nechal tuto vůbec nejvzácnější raritu města téměř úplně zchátrat a hrozilo, že stavba, která v Evropě nemá obdoby, bude muset být srovnána se zemí. Městu se ale podařilo tuto kulturní památku zachránit a dokonce i zachovat původní sgrafitovou výzdobu nebo břidlicové obložení stěn. „V objektu zůstaly zachovány všechny základní památkové hodnoty, které tento objekt má,“ připomíná památkář Jan Březina. „Práce to nebyla jednoduchá, byla hodně náročná, ale zvládli jsme to na jedničku,“ říká s pýchou vedoucí stavební firmy Roman Kotný. 

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Vůbec první vernisáž se v galerii uskuteční 24. července. Představí se na ní  dlouholetý spolupracovník města a umělecký kovář Igor Kitzberger. „Bude tady souborná výstava jeho prací, které věnuje dílu a osobnosti J. A. Komenského,“ prozrazuje téma výstavy její kurátorka Marcela Kleckerová. 

V opravách zámeckého parku chce radnice pokračovat. Už v příštím roce nahradí asfaltový povrch chodníky sypané pískem a objeví se tu také nová zeleň a lavičky.