Bulhaři skončili pod mostem

Velká Hleďsebe (Západní Čechy) – Bezvýchodnou situaci řeší šest Bulharů v západních Čechách. Z ubytovny ve Velké Hleďsebi u Mariánských Lázní je nechal majitel násilím vyhodit. Cizinci skončili s vážnými zraněními na ulici, někteří mají otřes mozku, jiní vyražené zuby. Nyní nemají zdravotní pojištění ani peníze na jídlo a nocleh. Šest bulharských pracovníků po sobotním útoku nakonec skončilo v Plzni, azyl ve svém bytě v západočeské metropoli jim nabídl jeden z jejich krajanů.

Zlomená žebra, tržné rány, pohmožděniny, vymlácené zuby, tak skončil pobyt party Bulharů na ubytovně ve Velké Hleďsebi. Jeden z cizinců je hospitalizovaný v mariánskolázeňské nemocnici, ostatní hledali pomoc u pracovníků charity. „Jeden zvrací krev, vezmeme jej do nemocnice a budeme zkoušet, zda ho ošetří,“ uvedla Tatiana Mandíková z Poradny pro cizince a uprchlíky Diecézní charity Plzeň. Nocleh měli cizinci řádně zaplacený, jenže v sobotu večer se podle svědků opili a dostali se do křížku s majitelem ubytovny. Ten je z objektu vykázal a na pomoc si pozval partu ranařů. „Dělali nepořádek,“ tvrdí personál ubytovny, napadení však namítají: „Vletěli na náš pokoj, všechno rozbili, dávali nám elektrické šoky.“

Bulhaři skončili pod mostem na staveništi vedle ubytovny, přivolaný kamarád Georgij Petrov je odvezl na ošetření a potom k sobě domů do Plzně. „Pomáhám, jak můžu,“ prohlásil pan Petrov a Tatiana Mandíková dodala: „Zavolal policii a podali trestní oznámení.“ Majitel pracovní agentury, pro kterou Bulhaři pracují, je na dovolené v zahraničí. Zdravotní ani sociální pojištění za cizince neplatí. „Nemáme peníze na jídlo, na léky, na ubytování,“ zdůraznil jeden z napadených Bulharů.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Majitel ubytovny se k případu odmítl vyjádřit.

Bezvýchodnou situaci řeší šest Bulharů v západních Čechách.
Zdroj: ČT24