V Budějovicích padl teplotní rekord z roku 1928

České Budějovice - V Českých Budějovicích dnes opět padl denní teplotní rekord. Tentokrát z roku 1928, který činil 32,8 stupně Celsia. Přístroje ve stínu naměřily odpoledne zatím 33,1 stupně Celsia, maximum se očekává kolem 17:00, upozornil meteorolog Martin Modlitba. Vysoké teploty podle předpovědi meteorologů potrvají nejméně do sobotního večera. Až do odvolání hrozí nebezpečí požárů.

V Českých Budějovicích bylo letos zatím nejtepleji v pondělí, a to 33,5 stupně, kdy byl překonán 102 let starý denní rekord. I přes stávající vedra se stále drží historické maximum z 27. července 1983, k překonání chybí 4,3 stupně Celsia. Vůbec nejtepleji bylo tento rok na jihu Čech o uplynulém víkendu v Táboře - 34,9 stupně Celsia.

Zejména starší a nemocní lidé by neměli vycházet ven. Tento týden jihočeští záchranáři zasahovali třeba u šestapadesátiletého muže v Sezimově Ústí, kterého po upozornění cestujících našli v kritickém stavu celkového přehřátí organismu se závažnou poruchou vědomí na lavičce MHD. Byl umístěn na metabolické jednotce intenzivní péče táborské nemocnice.