Ražba plynového zásobníku v dole Rožná začne za dva roky

Dolní Rožínka (Žďársko) – Do dvou let se v uranovém dole Rožná začnou razit prostory pro vznik podzemního plynového zásobníku. Ten Česko i celá Evropa potřebují pro vykrytí případných výpadků v dodávkách plynu. Dokončen by měl být v roce 2018 a vejde se do něj 180 milionů metrů krychlových stlačeného zemního plynu. Horníci v těchto dnech hloubí přístupovou chodbu, která umožní podrobný průzkum masivu, na jehož základě se pak rozhodne o přesném umístění uložiště.

Uložiště v Rožné bude největším plynovým zásobníkem kavernového typu v Evropě. Náklady na jeho vybudování se budou pohybovat mezi 8 a 9 miliardami korun. Na průzkumu zatím pracuje jen do 20 horníků. Samotná ražba celkových 120 kilometrů podzemních chodeb pro ukládání plynu v Rožné potrvá pět až šest let, zaměstnat by měla až 1 000 lidí. „Práce pokračují přesně podle harmonogramu,“ řekl na dnešním prvním kontrolním dnu ke stavbě zásobníku ředitel státního podniku Diamo Jiří Jež.

Zásobník bude mít dvě části. Na 21. těžebním patře, tedy 1050 metrů pod zemí, již bylo vyraženo zhruba 50 metrů přístupové chodby pro menší díl zásobníku s kapacitou do 80 milionů metrů krychlových. Následovat bude ražba průzkumných chodeb a kvalita masivu tam bude prověřena průzkumnými vrty. Rozlehlejší část zásobníku se bude nacházet u obce Rožná. „Máme tam výhodu v tom, že to ložisko máme kompletně ověřené; tam by se ani průzkumné práce nemusely dělat,“ poznamenal Jež.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Diamo počítá i s využitím materiálu, který z masivu vytěží. „To je hornina, kde není radioaktivita, je to velmi kvalitní kámen, to znamená na výstavbu silnic, dálnic, železničních svršků,“ uvedl ředitel Diama Ješ.

Rožná je poslední funkční uranový důl ve střední Evropě. Provozuje ho státní podnik Diamo, který bude stavět i zásobník. Po ukončení těžby bude důl oddělen tlakovými zátkami od zásobníku a postupně bude zatopen vodou. Nové chodby pro ukládání plynu od něj budou vzdáleny přes kilometr. Plyn z Norska by se měl do hotového zásobníku začít čerpat asi za 8 let.