Šumava je stále atraktivnější

Železná Ruda (Šumava) – Šumava je mezi turisty stále oblíbená a její obliba stále vzrůstá. Podle údajů národního parku letos v létě přijelo na Šumavu více lidí než v minulém roce. Majitelé ubytovacích zařízení a další poskytovatelé služeb však mluví poněkud jinak. V hodnocení služeb dopadá Šumava v porovnání s ostatními regiony již dlouhou dobu nejlépe. Návštěvníci dobře hodnotí péči o čistotu a pořádek, úroveň veřejného stravování, rozsah a dostupnost stravovacích kapacit, místní orientační značení, poskytování informací o regionu a péči o památky. Kritické připomínky sklízejí nákupní možnosti, úroveň WC, drahé služby a vybavení atrakcemi pro děti.

Léto na Šumavě začíná být pro návštěvníky stále atraktivnější. Vyšší návštěvnost zaznamenala Správa Národního parku Šumava prakticky na všech sledovaných místech, kam přišlo bezmála půl milionu turistů. „Zaznamenali jsme větší zájem spíš o lokality, kde jsme otevírali něco nového, jako to bylo například u pramenů Vltavy,“ uvedl ředitel Národního parku Šumava František Krejčí. Vedle pramenů Vltavy patřily mezi nejnavštěvovanější oblasti Stožecko, Modravsko nebo Gerlova Huť u Železné Rudy. „Můžeme možná vidět tak trochu odliv zahraničních návštěvníků, můžeme možná říci to, že dlouhodobější pobyty nejsou tak realizované,“ doplnil starosta Železné Rudy Michal Šnebergr (ODS).

Právě úbytek návštěvníků, kteří v místě stráví delší dobu, trápí nejvíce místní podnikatele. „Vyloženě prázdno jsme neměli, ale v restauračním provozu se úbytek hostů projevil nejvíc,“ prohlásil majitel penzionu v Železné Rudě Václav Chabr. Podle podnikatelů se na Šumavě mění také samotný návštěvník, je stále náročnější. „Ubylo těch klasických turistů, kteří v podstatě téměř nic nechtějí, roste však počet návštěvníků, kteří jsou ochotni dát peníze za dobré služby,“ podotkl spolumajitel Skiareálu Špičák Vladimír Kasík. Teď je Šumava prakticky bez návštěvníků, pauzy mezi sezonami využívají především jen ortodoxní turisté.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Podnikatelé nyní doufají, že zimní sezona začne co nejdříve, nejlépe na konci listopadu.

Šumava je mezi turisty stále oblíbená a její obliba stále vzrůstá.
Zdroj: ČT24