Ostravský Cyberknife jádrem sporu

Ostrava - Vedení Fakultní nemocnice v Ostravě i ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí s nedělním tvrzením prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, že nemocnice pořídila kybernetický nůž za mnohem více peněz, než je ve světě obvyklé. Nemocnice upozorňuje, že šéf komory srovnává neporovnatelné podmínky. A považuje  to za cílený útok proti nemocnici.

Srovnává nesrovnatelné - tak hodnotí Fakultní nemocnice v Ostravě nedělní prohlášení šéfa České lékařské komory Milana Kubka v Otázkách Václava Moravce. Kritizoval nákup kybernetického nože pro léčbu rakoviny. „Žádná nemocnice na celém světě nekoupila tento přístroj za více než pět milionů dolarů, proč ostravská zaplatila více než deset?“ Touto otázkou Kubek celý spor rozpoutal. „Je potřeba srovnávat srovnatelné přístroje včetně záručních a pozáručních podmínek. Náš přístroj má nejvyšší možnou konfiguraci na nejširší vybavení,“ tvrdí mluvčí FN Ostrava Tomáš Oborný.

I ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že Cyberknife vyrábí pouze jediná firma na světě - a to v USA. „Ceny pro americký trh jsou naprosto jiné než pro Evropu a Česká republika si rozhodně nemůže diktovat cenu,“ hájí fakultní nemocnici mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. „Přístroj je poslední vývojovou verzí, tou úplně nejmodernější variantou, navíc v úplné výbavě se smlouvou, která zaručuje upgrade - to znamená zdarma dodávání nových verzí, které se vyvíjejí po celou dobu životnosti tohoto přístroje, tedy celých 10 let,“ vysvětluje přednosta Onkologické kliniky FN Ostrava David Feltl.

Informace o údajně předraženém nákupu Cyberknife přinesl loni v srpnu server Akutálně.cz. Zopakování informace právě v těchto dnech bere nemocnice jako cílený mediální útok. „My to chápeme jako snahu poškodit dobré jméno naší nemocnice a to v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme, kdy od nás neodešel ani jeden lékař,“ uvedl mluvčí FN Ostrava Tomáš Oborný. „Mluvil jsem o nemocnici Na Homolce a zmínil jsem i FN Ostrava. Já si nemyslím, že by to plýtvání bylo jen záležitostí FN Ostrava, ale ten kybernetický nůž je skutečně velice nápadná investice,“ stojí si za svým názorem Milan Kubek. Cyberknife se přitom v Ostravě velmi dobře osvědčuje. Od srpna, kdy byl jeho provoz spuštěn, pomohl už dvěma stovkám pacientů.