Docházejí peníze na školníky a uklízečky

Hradec Králové - Na školách v Královéhradeckém kraji je čím dál míň peněz na platy nepedagogických pracovníků, tedy školníků, kuchařek a uklízeček. Učitelé sice dostali od ledna přidáno, ale platy školního personálu se snížily o deset procent. A navíc peněz ubylo celkově. Školy proto propouštějí. První na řadě jsou školníci a uklízečky.

Školník Milan Holman dostává třináct tisíc měsíčně. Mimo školu si proto přivydělává jako truhlář. Plat mu klesnul jako jiným státním zaměstnancům. Ale pracovat teď musí za dva. Jeho kolegu škola v Chlumci pro nedostatek peněz propustila. „Práci teď musí stihnout jeden, jinak by provoz školy nemohl existovat. Ubrali nám deset procent z platů, ale práce přibyla,“ uvádí školník ZŠ Chlumec nad Cidlinou Milan Holman. 

Ze školy musí kvůli nedostatku peněz na mzdy odejít také jedna ze šesti uklízeček. „Uklízečkám se zvýšila úklidová plocha, ale ubylo peněz. Za méně peněz je více práce,“ shrnuje situaci ředitelka školy Jana Bernartová. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Donedávna mohla ředitelka přelévat prostředky z fondu pro učitele do fondu pro ostatní a naopak, aby měla peníze pro podřízené operativně tam, kde potřebovala. Letos už to není možné. Škole teď chybí na platy nepedagogických pracovníků přes sto tisíc korun. Ředitelka požádala o pomoc zřizovatele, radnici. „Proč by měly obce jako zřizovatelé školských zařízení platit mzdové prostředky, která má ze sta procent hradit stát?“ ptá se starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil. „Hygienické předpisy pro nás platí, proto musíme uklízet. “Možná, že brzy nastane situace, kdy tady nebude nikdo, kdo by tuto činnost zajišťoval. A škola uklízet určitě potřebuje," uzavírá Jana Bernartová.   

Některým malým školám v kraji obce finančně pomáhají. Jde o ty školy, které si obce chtějí udržet za každou cenu.