Na finance bude v Liberci dohlížet spekulant, který zázračně zbohatl

Liberec – Na liberecké radnici se rozhořel další spor. ČSSD totiž nominovala do finančního výboru Lukáše Plechatého, který na úkor města vydělal desítky milionů korun na spekulacích s pozemky. Městu vládne koalice Změna pro Liberec, Unie pro sport a zdraví, ČSSD a Liberec občanům. Sociální demokracie si ale za svým členem stojí.

„Výbor je pouze poradní orgán zastupitelstva. Myslím, že finančním operacím rozumím,“ vyjádřil se k celé věci Plechatý. „Víme o jeho minulosti a jsme přesvědčeni, že nám škodit nebude, umí pracovat s penězi,“ stojí za Plechatým okresní předseda ČSSD Milan Šír. Krajský předseda sociální demokracie Robert Dušek řekl, že v této věci nemá žádné informace, nicméně chce vysvětlení. „Nerad bych někoho soudil, budu chtít po okresním předsedovi, aby se k tomu okresní organizace nějak postavila,“ řekl ČT Dušek.

Nominace sociálních demokratů ale překvapila zbytek koalice. Právě oni totiž v minulosti obchody Plechatého s městem kritizovali. „Jeho jméno znám, to, že bude zevnitř nahlížet do finančních nástrojů města, není uplně šťastné, je to ale nominace koaličního partnera, nám nezbývalo nic jiného, než toto jejich právo respektovat,“ prohlásil náměstek primátora Jiří Šolc (Liberec občanům). Podobně mluví i samotný primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec). „Není jediná kontroverzní osoba, která v těch komisích a výborech je,“ řekl primátor. „Město může jen závidět, že nebylo tak chytré a tak předvídavé jako byl on, město by se od něj mohlo učit,“ oceňuje Plechatého jeho stranická kolegyně a náměstkyně primátora Martina Rosenbergová (ČSSD).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Plechatý zbohatl na pozemcích pro liberecké mistrovství

Lukáš Plechatý věděl jako první, kde se bude stavět areál pro MS v klasickém lyžování. Hned koupil potřebné parcely. Pozemkovému fondu za ně dal      138 000 korun. Obratem je pak prodal městu Liberec, spolupořadateli MS. Město mu za ně dalo 8,5 milionu korun a také pět domů v centru. Plechatý vydělal také zhruba 16 milionů korun prodejem pozemků v místě, kde má vyrůst obchvat České Lípy. Pozemkový fond se teď žalobami domáhá vrácení pozemků.

hires
Zdroj: ČT24