Ostravští zastupitelé jednají o prodeji části dopravního podniku neveřejně

Ostrava - Ostravští zastupitelé se sešli na neveřejném pracovním jednání. Mluvit měli o případném prodeji většinového podílu společnosti Ekova Elektric, která je dcerou dopravního podniku. To se nelíbí opozičnímu hnutí Ostravak, které žádalo, aby primátor na jednání pustil veřejnost.

Společnost Ekova Elektrik v Ostravě vyrábí a opravuje trolejbusy a tramvaje. Město chce ve firmě prodat většinový podíl, ale opozice je proti. „My se nedomníváme, že by se město mělo zbavovat majetku, není nutno za každou cenu do toho přibírat dalšího strategického partnera a ještě mu nabízet majoritu,“ tvrdí opoziční zastupitel Petr Kausta. „Nemyslím si, že by byla na místě obava, že by to zdražovalo samotné opravy,“ vyvrací jeden z hlavních argumentů opozice primátor Petr Kajnar.

Opozici se nelíbí ani to, že setkání zastupitelstva nebylo veřejné. Město tím údajně porušuje zákon. „V zásadě to považuji za obcházení zákona, neboť zákon o obcích zná toliko zasedání zastupitelstva, které je ze zákona veřejné, tak, aby k němu měli přístup občané,“ říká Petr Kausta z hnutí Ostravak. „Pracovní jednání zastupitelstva je prakticky seminář, na kterém se probírají pracovní materiály, které následně procházejí řádným zastupitelstvem,“ myslí si ale náměstek primátora města Ostravy Tomáš Petřík. „Žádný zákon v České republice nevylučuje svolávání takovýchto jednání,“ vyjádřila se i mluvčí města Ostravy Andrea Vojkovská.

Veřejnost bude mít přístup na jednání zastupitelstva za necelých 14 dní. „Ve středu 23. února je svoláno řádné jednání zastupitelstva, které proběhne v pravidelném čase od 9 hodin a s největší pravděpodobností se na tomto řádném jednání budou posuzovat další kroky,“ uvedla Vojkovská. Společnost Ekova Elektric vznikla letos prvního ledna oddělením od dopravního podniku. Její základní jmění je půl miliardy. Kromě výroby tramvají a trolejbusů se zabývá také jejich opravami.