Krajům se nelíbí sociální reforma

Karlovy Vary - Sociální reforma v podobě, jak ji navrhuje ministerstvo práce, se nelíbí Asociaci krajů ČR. Předseda sociální komise dokonce říká, že se tím zhorší dostupnost sociální pomoci pro občany. Kontaktní pracoviště by totiž měla být jen ve velkých městech. Ministerstvo ale s takovým výkladem reformy nesouhlasí. Navíc jsou prý takové úvahy předčasné.

Obce odmítají sociální reformu 

Miluše Wernerová z Horního Slavkova a její dvě dcery chodí na sociální odbor radnice i dvakrát týdně. Za cestu autobusem na úřad práce do Sokolova, bývalého okresního města, by rodina zaplatila více než sto padesát korun. „Nesouhlasím s tímto záměrem, jsem pro to, aby úřad zůstal tady,“ říká obyvatelka Horního Slavkova Miluše Wernerová. „My máme přehled o tom, co se v tom regionu děje. Máme i trochu lepší znalosti. Nejen o těch lidech, ale i o místních podmínkách,“ argumentuje tajemník městského úřadu v Horním Slavkově Martin Stark. 

Reportáž Antonína Bruštíka a Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Díky kontaktům a znalostem podle tajemníka dokázala radnice zorganizovat pomoc pro lidi z krachující porcelánky včas. Politici zjistili informace a úředníci navrhli způsob pomoci. Systém funguje a není třeba přesouvat kompetence na úřady práce do velkých měst, zlobí se místostarosta. „Já za samosprávu říkám, že je to špatně a že proti tomu budeme dělat všechno, co budeme moct,“ upozorňuje místostarosta Vidor Mandelík. 

Podle mluvčí ministerstva je předčasné mluvit o rušení sociálních odborů. Připouští, že ministerstvo hledá způsoby, jak ušetřit například na provozních nákladech spojených s vyplácením sociálních dávek. Reforma má ale hlavně zjednodušit systém vyplácení sociálních dávek. „Ministerstvo se snaží o sjednocení míst, kde bude občanům dávka vyplácena, aby nemuseli obíhat několik kanceláří,“ vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. 

Zástupci kraje ale namítají, že tak klesne počet míst, kde můžou lidé žádat o sociální pomoc. „Toto opatření zkomplikuje lidem jejich základní právo, právo na sociální dávku,“ podotýká předseda sociální komise Asociace krajů ČR Miloslav Čermák. Podle něho by měli zástupci krajů dostat seznam připravovaných změn už 18. února.  

Liberecký kraj nesouhlasí se ztrátou kompetencí

O kompetence nepřijdou jen obce, ale i kraje. Ty například řeší odvolací řízení. Kraje proto s připravovanou reformou nesouhlasí také. Například v Libereckém kraji by lidé kvůli odvolání proti odebrání či snížení sociální dávky museli místo do Liberce jezdit až do Prahy. Právě tam by mělo být jediné pracoviště pro odvolací řízení. Ministerstvo ale tyto obavy rozptyluje. „I dnes se tyto věci vyřizují v Praze. To ale neznamená, že by člověk musel do Prahy to odvolání donést fyzicky. Do svého spisu bude moci nahlédnou i na krajském úřadu práce,“ tvrdí Viktorie Plívová.

Problém může být i s úředníky, kteří se sociálními dávkami zabývají. V celé republice jich je čtrnáct a půl tisíce a ministerstvo po reformě nadále počítá pouze s dvěma tisíci. To znamená, že výpověď by dostalo dvanáct a půl tisíc úředníků, a to by zatížilo rozpočty obcí a krajů kvůli výplatám odstupného. Jen na Krajském úřadě Libereckého kraje by to stálo přes sedm set tisíc korun. Ministerstvo však na reformě sociálního systému trvá a mimo jiné upozorňuje i na úspory, které má v budoucnu reforma přinést