Ostravští tygři se začali pářit

Ostrava – Ošetřovatelé ostravské zoologické zahrady se mohou radovat. Mezi tygřím samcem Tharou a samicí Majou začaly dny páření. Během prvních dnů byla iniciativní zejména tygřice, důchodce Tharu její svádění nechávalo zpočátku chladným. Nakonec se však přece jenom nechal ještě jednou přemluvit. Doba páření tygrů ussurijských trvá přibližně jeden týden. Ostravské šelmy ale spolu budou do té doby, dokud se mezi nimi nezačnou projevovat známky agrese.

Patnáctiletý samec Thara je světoběžník. Narodil se v Berlině, žil ve Francii a do Ostravy přijel z Kolína nad Rýnem začátkem února. Jeho o dva roky mladší partnerka Maja se sice narodila v ruském Petrohradě, celé mládí ale prožila v Ostravě. Tygři se přitom v průměru dožívají dvaceti roků.

Před prvním stykem byli chovatelé nervózní. Pokud by si ostravský páreček nesedl, mohl by Thara Maju zranit nebo i zabít. K tomu ale naštěstí nedošlo. Oba tygři si na sebe zvykali přes mříže, kdy se čekalo, až bude samice v říji. U Maji to letos romanticky vyšlo na Valentýna.

Tygří páření trvá jen pár vteřin

„U tygrů je to samice, která páření iniciuje. Svého partnera vybudí tím, že k němu přijde a různými způsoby mu dá najevo, že je připravena. Lehne si před samce, který ji napáří, a po bouřlivém zařvání jdou od sebe,“ popisuje rozmnožovací akt největších kočkovitých šelem ošetřovatel Jiří Štěrba.

Pohlavní styk mezi tygry je dílem okamžiku, trvá pouhé tři vteřiny. Rychlost je však zde vynahrazena četností – k páření dochází několikrát denně. „Usoudili jsme, že samice jde do říje, tak jsme je k sobě pustili, vlastně samice vlezla za tím tygrem do výběhu a do pěti vteřin začalo intenzivní páření,“ vysvětluje Roman Pastyrniak z ostravské zoo. Intervaly mezi jednotlivými styky jsou zpočátku pětiminutové a později se prodlužují.

Tygr ussurijský
Zdroj: ČT24