Chvalešovice už mají od psí smečky pokoj

Chvalešovice – Dva roky se obyvatelé jihočeských Chvalešovic museli bát vyjít na ulici. Jejich sousedka totiž ve svém domě se stodolou chovala téměř stovku psů. Podle místních zvířata dokonce několikrát útočila na lidi. Nyní si však může celá vesnice oddechnout. Bývalá majitelka sedí ve vězení, a tak nebezpečná smečka postupně mizí. Více než osmdesát psů si odvezlo občanské sdružení Cibela, zbytek příbuzní rozdali.

„Nevlastní sestra dávala na internet inzeráty, že se jich chceme zbavit a rozdat,“ uvedl Jan Dvořák, syn majitelky, která byla pro jízdu autem v opilosti poslána do vězení. Šest desítek psů již má své nové majitele, další jsou v útulcích v celé České republice. K rozhýbání činnosti úřadů údajně přispěla i medializace případu.

„Situace tady byla zoufalá. Jsme rádi, že se to podařilo nějakým způsobem utlumit,“ prohlásil starosta Josef Kundrle. Obyvatelé si dva roky stěžovali, že se bojí vyjít na ulici a že je po celé vesnici trápí zápach a hluk. Nyní ale mohou být spokojeni. Slavit však zároveň nechtějí, obávají se totiž, že až se majitelka z vězení vrátí, problémy začnou nanovo.

V Česku nejde o úplnou výjimku. Přesně před rokem odchytávali profesionálové a strážníci smečku zdivočelých psů po smrti jejich majitele u jihočeské Kaplice. Tak velký případ jako ve Chvalešovicích, ale ochránci zvířat naštěstí nepamatují.