Ústí nadhodnotilo projekt, teď přijde o část dotace

Ústí nad Labem – O část evropské dotace na rekonstrukci městských sadů přijde Ústí nad Labem. Podle úřadu regionální rady Severozápad, který peníze z Bruselu rozděluje, město v zakázce vážně chybovalo, a kauzu už šetří i policie. Víc než 80milionovou zakázku navíc kritizuje opozice jako předraženou už od počátku. Její výhodou však bylo, že výše dotace měla být mimořádně štědrá – pokryla by 93 procent ceny.

Úředníci regionální rady našli při kontrole zakázky vážné chyby, kvůli kterým dotaci zkrátí. Týkají se hlavně vybavení parku. Město chtělo od regionální rady proplatit víc, než kolik mobiliář skutečně stál. „Ze strany příjemce došlo k několika pochybením, tím nejzásadnějším je nesoulad některých faktur se skutečností,“ potvrdila mluvčí regionální rady Marcela Klíchová.

Podle regionální rady je jasné, že město o část dotace přijde. Hraje se o to, kolik to bude. Kdo faktury podepsal a kdo nese za celou zakázku zodpovědnost, magistrát neřekl. Omezil se pouze na jedinou větu, že se může jednat o milion korun. Město může protokol o dotaci připomínkovat do pěti dní.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Podle dokumentace mělo město kupovat lavičky i za 60 tisíc korun, kašny stály i půl milionu. Podle opozice byly předražené třeba ale i nové stromky nebo posilovací stroje. Zastupitelé chtějí, aby město ukázalo na konkrétního viníka. „Jsem překvapená, co všechno je možné, nicméně předpokládám, že existuje konkrétní podpis a konkrétní osobní zodpovědnost,“ věří zastupitelka Karola Haasová (TOP 09). „Myslím, že nový pan primátor by měl podat trestní oznámení na neznámého pachatele, aby se z toho zodpovídali lidé, kteří předražení způsobili,“ dodává zastupitel Pavel Vodseďálek (KSČM). Rekonstrukci parku už prověřuje evropský protikorupční úřad, šetří ji i policie.