Rath prosadil v Hostivici gymnázium

Praha - Město Hostivice, kde žije středočeský hejtman David Rath, bude mít své gymnázium. Ministerstvo školství schválilo žádost kraje na jeho zřízení. Šéf resortu Josef Dobeš přesto se vznikem školy nesouhlasí, v ostatních regionech totiž musí řešit jejich optimalizaci. Gymnázium kritizuje i opozice. Podle ní bude zřízení gymnázia zásahem do rozpočtu kraje a bude to i na úkor jiných obcí.

Ministerstvo školství se dohodlo se všemi kraji na rušení či slučování škol. Důvodem tohoto opatření je úbytek dětí. Toto opatření však nerespektuje Středočeský kraj. Tamní zastupitelstvo hlasy sociálních demokratů a komunistů naopak záměr Davida Ratha posvětilo a ministerstvo tak vznik gymnázia v Hostivici schválit muselo, přestože je proti. „Pan Rath si na třetí pokus prosadil svou. Já jsem ho ve dvou pokusech blokoval, potom už jsem neměl ani jako ministr možnost vzniku gymnázia zabránit. Je to krok do minulosti, krok opačným směrem,“ konstatuje ministr školství Josef Dobeš. „Většiny našich středních škol se nezájem studentů nedotýká. V okrese Praha-západ doposud nebylo žádné gymnázium a je to okres, který má přes sto tisíc obyvatel,“ tvrdí hejtman David Rath. 

1. září přitom gymnázium v Hostivici otevře pouze dvě třídy. Do osmiletého studia se přihlásilo jen dvacet šest dětí, do čtyřletého deset. Zaměřeno má být na talentované děti. Zejména na hudební a výtvarnou výchovu a sport. „Připravujeme smlouvy s Duklou Praha, že bychom tady založili tréninkové zázemí pro házenou a pro fotbal,“ naznačuje starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl. 

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Z budovy se odstěhuje základní škola a kraj bude mít dva měsíce, aby provedl část oprav a vybavil učebny. Podle opoziční ODS půjde o výrazný zásah do krajské pokladny. „Přebytek z loňského roku je osm milionů korun. Do těch osmi milionů se musí vejít všechno, toto je navíc,“ argumentuje předsedkyně kontrolního výboru Dagmar Nohýnková. „Pro rozpočet kraje a jeho velikost je to bezvýznamná částka. Z některých vnitřních zdrojů kraje budeme mít řadu věcí pro vnitřní vybavení, takže dokupovat budeme jen to, co bude nezbytně nutné,“ uzavírá David Rath.   

Na vybavení, provoz i platy učitelů zatím kraj gymnáziu v Hostivici poslal dva a půl milionu korun.