Z Krkonoš mizí informační centra, KRNAP šetří

Vrchlabí – V Krkonoších letos výrazně ubude míst, kde by mohli návštěvníci národního parku získat turistické informace. Některá svá střediska kvůli úsporám zavírá Správa parku (KRNAP), jiné zase přestaly podporovat obce. Z dvanácti informačních srubů, které KRNAP vlastní, se letos otevřou jen dva. Už loni byl provoz pouze třetinový. Vedoucí zbývajících infocenter se bojí, že zájem turistů o naše nejvyšší hory kvůli tomu v létě klesne.

Národní park vysvětluje uzavírání turistických stánků ekonomickými důvody. “Úspory se snažíme realizovat už od roku 2008. Správa parku nemůže přijít o zásadní činnosti, které jsou jejím hlavním úkolem, což je ochrana přírody,“ prohlásil náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Služba turistům se tudíž ocitla na druhé koleji. Nejvytíženější srub na Zlatém návrší přitom každé léto navštíví asi 60 tisíc lidí. S nedostatkem peněz bojují i informační centra v oblíbených horských střediscích. Například loni v Harrachově na jeho fungování zdejší radnice přispěla 380 tisíci, letos se ale provozovatel s vedením města na dotaci nedohodl. Návštěvnici hor si sem pro radu tedy nepřijdou.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Turisté k nám nebudou jezdit, varují provozovatelé

Zbývající poskytovatelé informací ovšem upozorňují, že provozování informačních center má v našich nejvyšších horách zásadní význam. “Pracují zde lidé, znalí daného prostředí. Jedině oni mohou poskytnout informace a uspokojit turistu, když k nám zavítá,“ varuje před zbrklým rušením srubů Miroslava Chaloupská z Regionálního informačního centra Krkonoše.

Provozovatelé se proto shodují, že jejich úbytek bude mít vážný dopad na ekonomiku celého regionu. Turisté totiž mohou velmi snadno odejít za kvalitnějšími službami někam jinam.