Do Vrchlického sadů se po 70 letech vrátila Wilsonova socha

Praha – Před pražské hlavní nádraží se po 70 letech vrátila socha prezidenta Woodrowa Wilsona, kterou ve válečných letech strhla německá okupační vojska. O její obnovu se zasadila společnost Američtí přátelé České republiky. Woodrow Wilson zastával úřad prezidenta Spojených států v letech 1913 až 1921 a významně se zasadil o poválečnou organizaci Evropy včetně vzniku Československa. Socha má symbolizovat spojenecké vztahy mezi Čechy a Američany. V roce 2009 se kvůli ní dostali do konfliktu dva sochaři. Slavnostně bude odhalena 5. října.

V soše budou pro příští generace uloženy i písemné dokumenty a fotografie mapující historii památníku i proces jeho znovuobnovení. Do bronzového tubusu je dnes slavnostně vložili pražský primátor Bohuslav Svoboda, starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký a zástupce amerického velvyslanectví a pořádající společnosti Američtí přátelé ČR. Autenticitu předmětů stvrdili podpisem na přiloženém certifikátu. Součástí památníku bude i takzvaná cesta svobody složená z desek se jmény lidí, kteří na projekt finančně přispěli. Cestu začali dělníci pokládat v úterý.

Prezident Wilson měl s Masarykem společnou vizi

„Prezident Wilson je považován za otce naší svobodné státnosti, protože pod jeho vedením se Amerika za vznik Československé republiky postavila,“ řekl při dnešní slavnosti primátor. „Jen ten, kdo si váží své minulosti a své historie, je člověk, který si zaslouží, aby měl svůj stát, svoji republiku a své dějiny,“ doplnil. Zároveň přislíbil, že se magistrát bude podílet na revitalizaci Vrchlického sadů, které jsou pověstným útočištěm bezdomovců a narkomanů.

Phillip Kasik, viceprezident společnosti Američtí přátelé ČR: 

„Význam Wilsonových činů se někdy v historii vytrácí, 1. světová válka je dnešní generaci hodně vzdálená. Tato událost má znovu obnovit ten historický vztah. Byla to přitom vize W. Wilsona ve spolupráci s Masarykem, která způsobila, že Československo vůbec vzniklo.“

Původní pomník byl proti budově nádraží vztyčen v roce 1928. Nacisté ale dílo sochaře Albína Poláška v roce 1941 zničili. Místo, kde pomík byl, je nyní zastavěno novou nádražní halou. Nový pomník je s dnešní verzí téměř identický. „Máme zachovalé fotografie i Poláškovy postupy při práci a jiné detaily. Navíc se zachovala hlava původní sochy, z níž jsme mohli vycházet,“ dodal viceprezident společnosti Američtí přátelé ČR Philip Kasik.

U příležitosti slavnostního odhalení sochy se v říjnu v Praze uskuteční řada kulturních akcí. „Ceremoniálu, nad nímž přijal záštitu prezident Václav Klaus, se zúčastní asi 200 zahraničních hostů, mezi nimi i bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová,“ uvedla Magdaléna Vošalíková, která zastupuje společnost Američtí přátelé ČR.

Socha amerického prezidenta Wilsona
Zdroj: ČT24

Stavbu pomníku poznamenala bitka sochařů

Myšlenku vytvořit kopii 3,5 metru vysoké bronzové sochy iniciovala společnost Američtí přátelé České republiky, která také zajistila finanční prostředky. V červnu roku 2008 se práce ujal sochařský tým Václava Frýdeckého, Michala Blažka a Daniela Talavery. Umělci nejprve vytvořili sádrový model sochy, který rozřezali na díly, z nichž byly ve slévárně v pražských Lysolajích odlity části sochy.

Tvorba sochy ale vyvolala i konflikt mezi sochaři. Když americká společnost vyhlásila soutěž na zhotovení nového pomníku, odlil sochař Oldřich Hejtmánek kopii hlavy. Originál si tehdy zapůjčil v Národním muzeu. Výběrové řízení nakonec vyhrál Blažek, Hejtmánek mu ale odmítl odlitek poskytnout s tím, že podle něj byla soutěž zfalšovaná. Sochař tak musel hlavu podle originálu znovu vymodelovat. Při prezentaci památníku pak začal Blažek Hejtmánkovi nadávat. Poté ho udeřil a napadený muž upadl na zem. Blažek ho následně ještě dvakrát uhodil do obličeje. Hejtmánek podle svých slov zůstal na chvíli v bezvědomí. Za napadení pak uložil odvolací pražský městský soud Blažkovi podmíněný měsíční trest vězení.

Rozhovor s Philipem Kasikem (zdroj: ČT24)