Obcím na západě Krkonoš se ulevilo

Vilémov – Přehrada Vilémov, proti které několik let protestovaly obce na západě Krkonoš, vypadla z plánů vodohospodářů. Starostové si teď mnou ruce, že zas můžou pracovat na plánech rozvoje svých obcí. Vodohospodáři tvrdí, že přehradu teď stavět nechtěli, ale měli zájem území ochránit pro budoucnost.

Vodohospodáři léta trvali na tom, že údolí Jizery u Vilémova je třeba chránit pro plánovanou přehradu. Ministerstva zemědělství a životního prostředí se teď ale dohodla, že zvláštní ochranu území nepotřebuje. Stačí, že leží v Krkonošském národním parku. „Tam je stejná, nebo dokonce přísnější ochrana. Takže žádné velké stavby a investice se do toho území stejně nemohou vkládat,“ uvedl vrchní ředitel sekce vodního hospodářství ministerstva zemědělství Pavel Punčochář.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Proti přehradě protestovali starostové, ochránci přírody i Liberecký kraj. Nádrž objemem sedmkrát větší než jizerskohorská Souš by sahala od Harrachova k Rokytnici nad Jizerou a podle místních by oteplila mikroklima a ohrozila lyžařskou sezonu. „To potom obcím udělá strašnou spoustu starostí,“ potvrdila starostka Pasek nad Jizerou Hana Růžičková (nez.) a místostarosta Rokytnice nad Jizerou Petr Kadavý (ODS) poukázal: „Lidi, kteří v té oblasti žijí, by to postavilo do velice nevýhodné situace. Jejich nemovitosti by asi neměly nějakou další budoucnost. Je otázkou, co by to udělalo s cenou nemovitostí.“ A mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný doplnil: „Jedná se o jednu z nejvzácnějších lokalit v Krkonoších, o krásné klidové území, kde jsou vzácné bučiny.“ Vodohospodáři tvrdí, že o stavbu přehrady nikdy nešlo, ale že stát musí území pro nádrže vhodná chránit. „Je to předběžná připravenost na situaci, kdyby na našem území nebyl v budoucnu dostatek vodních zdrojů,“ dodal Pavel Punčochář.

O tom, jestli jsou nové přehrady skutečně potřeba, a to i jinde v Česku, chtějí vodohospodáři rozhodovat nejdřív po roce 2040.