Víkend na Hradě: Prohlídka nepřístupných zahrad i tradiční vinobraní

Praha – Teprve podruhé v historii se veřejnosti otevřely tzv. produkční zahrady Pražského hradu. Zájemci si mohou dnes a zítra prohlédnout Masarykův včelín, rybník nebo skleníky, ve kterých hradní zahradníci pěstují květiny pro výzdobu nedaleké prezidentské rezidence. Lákadlem je i tradiční vinobraní s hudbou a ochutnávkami vína a burčáku, které probíhá v protějších Královských zahradách.

Zahrady se otevřely úderem desáté hodiny a první návštěvníky vítal přímo u vchodu prezidentský pár. „Je to odvrácená, méně známá část Pražského hradu a zahrad Pražského hradu. Za ta poslední léta se tady toho strašně moc odpracovalo a byla by škoda, aby to nebylo vidět a aby si to někdo nemohl prohlédnout,“ podotkl na přivítanou Václav Klaus. „Poprvé jsme se rozhodli zahradu otevřít v loňském roce a musím se přiznat, že jsem byla zaskočená tím, jaký to mělo ohlas a kolik lidí přišlo,“ dodala jeho choť s tím, že loni tuto jinak přísně uzavřenou a střeženou zahradu navštívilo přes pět tisíc lidí. 

Společně s novináři a prvními návštěvníky si poté prezidentský pár prohlédl přední část zahrady, kde se vyjímají nejen záhony růží, jabloně, ale také Masarykův včelín, který navrhl slavný architekt Josip Plečnik. V zadní části zahrady je i rybník Rudolfa II.   

Návštěvníci tradičního vinobraní na Hradě
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

První dáma poté zamířila k záhonům se zeleninou a do skleníků s exotickými plody a květinami. Zde vypěstované okrasné rostliny jsou určeny zejména na výzdobu při protokolárních akcích. Dekoratéři mohou vybírat z více než 70 druhů rostlin včetně gerber či orchidejí, které si oblíbila právě i prezidentova choť.   

Po prohlídce prudukčních zahrad mohou návštěvníci zamířit do prostor protilehlé Královské zahrady, kde se koná tradiční vinobraní. V okolí Míčovny Pražského hradu vyrostlo několik stánků s občerstvením, živou hudbou a také vínem a letošním burčákem. Děti na místě mohou ochutnat čerstvě vylisovanou šťávu z hroznů. Vinobraní se na Hradě koná i zítra od 11:00 do 18:00 a vstupné se neplatí. 

Na milovníky vína a burčáku dnes ovšem čekaly i Havlíčkovy sady, nad letošním vinobraním v tzv. Grébovce totiž převzal vládu bůh vinné révy a nespoutaného veselí Bakchus. V parku tak tančily starověké nymfy, procházel se Neptun a bojovali gladiátoři. Slunečný závěr léta si přišlo užít několik tisíc lidí, kteří mohli se sklenkou burčáku nebo vína odpočívat na trávníku či u vinice nebo se mohli věnovat bohatému programu.