Sobotní demonstrace v Rumburku nebude

Rumburk/Varnsdorf - Sobotní demonstrace v Rumburku se zřejmě neuskuteční, organizátor Josef Mašín ji odvolal a ohlásil to městu. Na svých webových stránkách informoval, že ho k tomu vedl specifický nátlak na jeho osobu. Plánovaný sobotní protest ve Varnsdorfu zatím nikdo neodvolal. Na obě města bude během víkendu dohlížet zvýšený počet policistů.

Mašína vyzval k odvolání protestu někdejší krajský radní a podnikatel Mirko Bernas (nez., zvolený za Severočeši.cz). Na několik svých domů vylepil plakáty, kterými Mašínovi vzkázal, že pokud bude organizovat demonstrace, ať se v jeho nemovitostech už neukazuje. V jednom z Bernasových objektů je posilovna, v níž údajně Mašín působí jako trenér, ve druhém je hospoda, kterou navštěvuje.

„Ano, je to pravda, demonstrace je zrušená. Ale víc to rozebírat nechci,“ řekl Mašín, jenž svolal první velkou demonstraci proti Romům ve Šluknovském výběžku. Po Mašínově projevu se tehdy zhruba 1 000 lidí vydalo na neohlášený pochod městem, který nakonec přerostl ve výtržnosti u domů romských rodin. Mašín tehdy odmítl, že je extremista. Současně přijímal gratulace od lidí, kteří na sobě měli oblečení značek populárních mezi pravicovými radikály.

Bernase k výzvě vedly dva důvody. „Od pana (místostarosty za ČSSD Darka) Švába šly takové hlášky, že ty protesty organizuji já, přitom co jsem viděl, tak právě on Mašína vozí svým autem do Varnsdorfu, aby se tam přiučil, jak se demonstrace dělají,“ řekl Bernas. Bernasovi prý také vadí, jak se situace na severu Čech vyvinula. „Protesty organizují lidé, kteří se snaží odvést pozornost od jiných věcí,“ dodal.

Akce byla původně nahlášená pro 300 lidí, kteří se měli sejít v 15.00 v parku Rumburské vzpoury, pojmenovaném po jedné z největších protirakouských rebelií za 1. světové války. Druhý mítink, který zatím nikdo nezpochybnil, by se měl uskutečnit v sobotu od 13.00 v sousedním Varnsdorfu i s pochodem po městě v sobotu od 13.30.

Policie bude mít v sobotu v obou městech v pohotovosti asi 700 lidí. Na pochodu ve Varsdorfu se očekává účast zhruba 500 demonstrantů včetně radikálů. Cílem bezpečnostních opatření je podle policejní mluvčí Šárky Poláčkové zabránit případným střetům účastníků shromáždění s Romy. Více policistů bude hlídat i Rumburk i přesto, že tamní demonstrace byla zrušena.

Obyvatelé severu Čech v posledním měsíci dávají stále více najevo nespokojenost s rostoucí kriminalitou. Podnítily je k tomu dva údajné útoky Romů na bílou většinu. Nejprve to byl 7. srpna mačetový útok pětice Romů na hosty jednoho z barů v Novém Boru, o 14 dnů později pak podle policie napadlo asi 20 Romů skupinku místních v Rumburku; vyšetřovatelé útok klasifikovali jako rasistický.