Systém, který má zamezit týrání dětí, zkouší Havířov i další města v kraji

Havířov - Zamezit týrání dětí a včas zasáhnout v případech kriminality mladistvých má Systém včasné intervence ministerstva vnitra. Zapojily se do něj Havířov, Orlová, Karviná a nově i Český Těšín.

Do dnešního dne má město Havířov v databázi přibližně osm a půl tisíce záznamů. Jako první ze spolupracujících měst ho zavedlo v polovině roku 2010. „Řeší problematiku dětí, které jsou ohroženy domácím násilím, ale i dětí, které páchají trestnou činnost, u nichž se vyskytují sociálně patologické jevy a podobně,“ uvedla vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí v Havířově Vanda Gradková.

Specialistům na dětskou kriminalitu šetří Systém včasné intervence především čas. Na rozdíl od papírových záznamů je také jednodušší dostat se ke statistickým údajům. „Výstupy, které z toho informačního prostředí vzniknou, budou velmi důležité pro práci týmu, který se zabývá problémy mládeže - aby se mohl zaměřit na problémové oblasti ve městě a na konkrétní problémy,“ říká kurátorka a administrátorka SVI Ivana Zwyrtková.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Na centrální server může poslat oznámení policie, škola nebo pověřená nestátní organizace. „Systém je velice užitečný pro sledování dětí, ale zatím jej ještě nevyužíváme na sto procent, protože do něj nejsou zapojeny školy a neziskové organizace,“ řekla vedoucí odboru sociálně právní ochrany dětí v Karviné Reanáta Chytrová. Od začátku příštího roku přejde systém pod ministerstvo práce a sociálních věcí. Do roku 2015 by pak měla vzniknout celorepublikově propojená síť.