Kritizovaná ředitelka dnes končí na litoměřickém gymnáziu

Litoměřice - Ředitelka Eva Bulasová dnes končí na litoměřickém Gymnáziu Josefa Jungmanna. Od pondělí školu povede dočasný ředitel jmenovaný radou kraje Vlastimil Klobása, který dosud vedl Střední průmyslovou školu v Teplicích. Bulasová se podle kritiků zbavovala učitelů, kteří nesouhlasili s jejím stylem vedení školy. Za její odvolání studenti a rodiče demonstrovali.

V podobných případech po odchodu ředitele většinou školu vede do jmenování nového jeho zástupce. „Je to běžnější, ale situace na škole je tak neudržitelná, že bylo lepší jmenovat někoho zvenčí,“ řekla mluvčí Ústeckého kraje Magdaléna Hanáčková.

Klobása povede školu od pondělí 3. října do ukončení výběrového řízení na nového ředitele. Toho by kraj měl vybrat do konce roku a školu povede od druhého pololetí školního roku. Zda dočasný ředitel přijme zpět propuštěné učitele, zatím není jasné. „Na otázku přijetí či nepřijetí zmiňovaných učitelů je ještě moc brzy,“ řekl Klobása.

Přihlášky do výběrového řízení kraj přijímá do 11. listopadu. Nikdo z odpůrců odcházející ředitelky se ale prý o ředitelský post ucházet nebude. „O nikom ze školy, kdo by chtěl kandidovat, nevím,“ řekl odvolaný šéf školských odborů gymnázia Luboš Nergl. Podle něj lidé požadující odchod ředitelky nikdy neusilovali o řízení školy.

Kritika Bulasové trvala delší dobu. Na červnovém zastupitelstvu Ústeckého kraje protestovalo proti ředitelce asi sto lidí. Prvního září se před gymnáziem ze stejného důvodu sešlo několik stovek lidí, mezi nimiž byli studenti, učitelé, rodiče, zástupci vedení města i regionální politici. Bulasová následující den sama rezignovala.

Ředitelka se podle kritiků zbavovala nepohodlných učitelů, kteří nesouhlasili s jejím stylem vedení školy, především členů odborů. Zmínění učitelé ředitelku v minulosti několikrát kritizovali za údajně špatné zacházení s nadačním fondem školy a neprůhledné zaměstnávání nových pracovníků a zadávání zakázek. Kvůli zakázce na rekonstrukci podlahy sportovní haly, kterou získala firma, kde pracuje ředitelčin manžel, navíc podali nespokojení učitelé trestní oznámení.