Borůvek bylo málo, sběrači šli i do zakázaných míst

Vrchlabí - Letošní úroda borůvek v Krkonoších byla kvůli jarním mrazům a silným dešťům velmi slabá, což nelegální sběrače hnalo i do míst se zákazem vstupu. Strážci Krkonošského národního parku (KRNAP) tak řešili mnohem více přestupků. Letos s nelegálními sběrači zahájili 34 správních řízení, loni jich bylo deset. Pokut udělili devět, zatímco loni jednu. Nelegální sběrači se vesměs rekrutují z řad Poláků. Zákaz vstupu do volného terénu mimo značené cesty ve vybraných lokalitách hor letos platil od 20. července a sobotou končí.

„Protože borůvek bylo málo, hrozilo větší poškození porostů. Po sběračích také zůstal velký nepořádek v podobě odhozených odpadků,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Žádné správní řízení s hrozbou pokuty až 10 000 korun zatím nebylo ukončeno. Pokuty na místě se letos pohybovaly od 200 do 1 000 korun.

V době platnosti „borůvkového nařízení“ strážci parku uskutečnili desítky strážních služeb, často společně s policií a s kolegy ze správy polské části parku. „Kontroly začínaly již ráno ve 04:00 a pak vpodvečer, kdy sběrači na borůvky vyrážejí,“ řekl Drahný. Poznamenal, že letošní ceny borůvek byly kvůli neúrodě vysoce nadprůměrné. „Výkupní cena v Polsku byla na 11 zlotých za litr, tedy asi na 70 korunách,“ uvedl Drahný a dodal, že dříve to byla konečná cena při prodeji spotřebitelům.

Správa parku omezení vstupu vydává proto, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty. Navíc snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, kde jsou chráněné rostliny. Sběrači rovněž ruší zvěř, zejména v době, kdy si zvířata přivykají na místa poblíž přezimovacích obůrek a v době říje.

Omezení se týká například oblastí v okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle či pramene Labe. Část území se nachází v nejpřísněji chráněné I. zóně parku, kde je vstup mimo značené cesty zakázán celoročně zákonem o ochraně přírody a krajiny. Omezení se tak týkají hlavně II. zóny a malé části III. zóny, kde je normálně volný pohyb povolen. Nařízení neomezuje běžné návštěvníky na turistických cestách či cyklotrasách.