Státní pohřeb Prahu uzavře a zalidní

Praha – V době pátečního pohřbu Václava Havla nebude snadné cestovat Prahou. Především kvůli velkému množství významných hostů, kteří se s někdejším prezidentem přijedou rozloučit, budou uzavřeny některé tahy zejména v oblasti mezi ruzyňským letištěm a Pražským hradem. Bezpečnost v Praze bude hlídat na 900 policistů. Navíc bude město plné lidí, kteří přijedou sledovat pohřeb například na velkoplošných obrazovkách. Železniční a autobusové spoje do Prahy jsou na páteční ráno vesměs vyprodány.

Lidé, kteří po Praze jezdí autem, by se měli v pátek vyhnout zejména Evropské ulici. Ta bude plná policistů, kteří budou usměrňovat dopravu v době průjezdu zahraničních delegací. „Řidiči by se měli obrnit trpělivostí zejména na stěžejních trasách mezi pražským letištěm a Pražským hradem, kudy budou převáženy zahraniční delegace. Bude to náročné z pohledu četnosti a frekvence převozu delegací, kterých je nahlášen velký počet,“ uvedla mluvčí pojicejního prezidenta Veronika Hodačová.

Kdo se chystá přijet do Prahy autem, rozhodně by zítra neměl zajíždět do centra a už vůbec ne do blízkosti hradu. Již dnes jsou pro dopravu uzavřena některá místa v okolí Pražského hradu. „Platí zákazy mezi Pohořelcem a Pražským hradem a na Opyši,“ upřesnila mluvčí Hodačová. V pohřební pátek bude ale situace ještě náročnější, ačkoli policie zdůrazňuje snahu o co nejmenší dopady bezpečnostních opatření při pohřbu na veřejnost.

Problémové úseky během pátečního pohřbu V. Havla
Zdroj: ČT24

Minimální vliv budou mít události spojené s pohřbem Václava Havla na leteckou dopravu. Přestože dorazí 30 leteckých speciálů, které budou přistávat mezi devátou a jedenáctou hodinou dopoledne a odlétat od tří do pěti odpoledne, nezasáhnou do odbavování běžných komerčních linek. „Přílety státních letů budou odbavovány v areálu jih, tedy na někdejším starém letišti. To znamená, že tato mimořádná situace by neměla mít výrazný vliv na pravidelný denní provoz,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Na pohřeb přijedou tisíce lidí

V pražských ulicích bude v pátek velmi rušno, kromě pozvaných hostů, kteří se pohřbu Václava Havla zúčastní přímo v městské katedrále, přijedou tisíce dalších lidí, kteří na zesnulého exprezidenta vzpomenou venku. Lze proto očekávat zaplnění vlaků a autobusů mířících ráno do Prahy. Například ranní autobusové spoje z Brna už jsou vesměs vyprodány, sehnat místenky již prakticky nejde ani na želůezniční spoje.  Ještě horší situace může nastat odpoledne, kdy se budou lidé z pohřbu vracet a současně s nimi zamíří mnoho lidí z Prahy na svátky do jiných míst.

Omezené či uzavřené úseky při pátečním pohřbu
Zdroj: ČT24

Lidé, kteří se v pátek přijedou rozloučit s Václavem Havlem, mohou obřad sledovat na obrazovkách rozmístěných na II. nádvoří Pražského hradu a na Hradčanském náměstí. Přímo do katedrály se však během pohřbu bez pozvánky nedostanou. V pražské katedrále nebude kvůli pohřbu sloužena ani ranní mše v 5:45. Všem příchozím na Pražský hrad kvůli četným omezením dopravní podnik doporučuje nejlépe využít linky metra s vystoupením ve stanici Malostranská a poté se vydat pěšky, nebo přijet na Pražský hrad z druhé strany tramvají č. 22.

MHD může na minutu zastavit

Na památku Václava Havla se také v pátek zastaví povrchové prostředky městské hromadné dopravy. Zatímco metro bude jezdit bez omezení, řidiči autobusů a tramvají budou moci v poledne na minutu zastavit a držet minutu ticha.

Dopravní podnik ale zdůraznil, že nejde o povinné opatření a rozhodnout se budou muset jednotliví řidiči. „Je na každém z řidičů, jak vyhodnotí situaci. Nebude jim hrozit žádný postih,“ uvedla mluvčí společnosti Ilona Vysoudilová. Zdůraznila však, že řidiči musí přihlédnout zejména k bezpečnosti provozu. Například není možné, aby tramvaj zastavila mezi dvěma zastávkami. Provoz metra se v pátek v poledne nezastaví.

Tramvaj 15T
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Na bezpečnost v Praze dohlédne téměř tisícovka policistů

Bezpečnost významných hostů ohlídá až 900 mužů zákona. Na letišti, v ulicích i okolí Hradu je řada policistů rozmístěných již den předem. Největší nápor čeká členy jednotlivých státnických ochranek a také cizineckou a dopravní policii. Do Prahy přijely na pomoc posily ze tří krajů včetně padesáti aut.

Staré ruzyňské letiště, které zítra očekává na 30 speciálů s prominentními státními hosty, se stane jedním z nejstřeženějších objektů v ČR. Kvůli bezpečnosti přilétajících delegací bude po letišti rozmístěn speciální tým vyzbrojený odstřelovacími puškami. „Odstřelovači jsou na taktických místech, tak aby pokryli celý perimetr letiště a přistávací plochy a chránili tyto osoby, přičemž další součást toho týmu pracuje na ploše v zásahových vozidlech,“ uvedl člen zásahového týmu cizinecké policie.

Okolí starého ruzyňského letiště a přilehlá parkoviště včetně hal budou skoro neustále kontrolovat pyrotechnici se psy. „Nechceme demonstrovat žádné okázalé manévry, nicméně z toho důvodu, že je tu zvýšený počet zahraničních delegací, musíme přijmout patřičná opatření,“ dodal ředitel cizinecké policie Milan Majer. Každá delegace, která na ruzyňské letiště přiletí, musí projít pasovou kontrolou. Výjimkou jsou pouze vyslanci ze zemí schengenského prostoru.