Jarní počasí vyhnalo lyžaře ze sjezdovek

Praha - Teplé a deštivé počasí, které přišlo počátkem ledna, vyhnalo lyžaře z tuzemských sjezdovek. Kvůli nedostatku sněhu a jeho špatné kvalitě byla již uzavřena některá níže položená střediska, v dalších provozovatelé zase omezili provoz lanovek a uzavřeli jednotlivé sjezdovky. Nový sníh by na horách měl podle předpovědi napadnout ve čtvrtek.

„Všude nám prší. Dnes jsme museli omezit provoz a čekáme na změnu počasí,“ řekl Jiří Zapletal, jednatel ski areálu Čeňkovice v Orlických horách. Podle něj kvůli jarnímu počasí příliš zájem o lyžování není, areál proto dnes uzavřel polovinu ze šesti sjezdových tratí.

Podle Martina Palána z areálu Dolní Morava na Kralickém Sněžníku ubylo od novoročních svátků přes 15 centimetrů sněhu. Aktuálně se ho prý na tratích nachází kolem 40 centimetrů, v posledních dnech se ale střídá sněžení s dešťovými přeháňkami. Kvůli počasí podle Palána množství prodaných skipasů meziročně kleslo o zhruba 15 procent.

Denní návštěvnost ve ski areálu Pec pod Sněžkou se podle jejího ředitele Jiřího Krtičky v posledních dnech pohybovala v rozmezí jednoho až dvou tisíc lyžařů. O svátcích nicméně dosahovala hranice pěti tisíc lyžařů denně. Vzhledem k odjezdu silvestrovských hostů a špatnému počasí to ale není podle Krtičky kritická situace, protože množství lyžařů se prý do areálu přesunulo z níže položených středisek, kde je sněhová situace ještě horší. V průměru je na sjezdovkách v Peci zhruba půl metru sněhu, neznamená to ale, že by se místy neobjevovala vyježděná místa, dodal.

Výrazný propad zájmu potvrdil i Petr Zeman ze ski areálu Klínovec v Krušných horách. O Vánocích prý návštěvnost obrazně trhala rekordy, teď je ale výrazně nižší. „Od té doby jsme přišli o 35 až40 centimetrůsněhu, o víkendu by se to ale podle předpovědí mělo konečně obrátit k lepšímu,“ uvedl Zeman.

Zasněžování
Zdroj: ČT24

Podle Krtičky zatím v letošní sezóně v Krkonoších nebyl jediný den či noc, kdy by teploty klesly pod minus deset stupňů a bylo možné naplno uměle zasněžovat. Pro zasněžování děly jsou nezbytné teploty kolem čtyř stupňů pod nulou v kombinaci s nízkou vlhkostí vzduchu a bezvětřím. Takové podmínky tu byly jednu noc a dva dny, jinak je to bída," dodal.