Falešné gynekoložce hrozí pět let, kraj chybu odmítá

České Budějovice - Jihočeský krajský úřad odmítá pochybení v případě falešné gynekoložky, která si v Bechyni údajně podvodně otevřela lékařskou praxi. Mluvčí kraje Kateřina Koželuhová reagovala na kritiku České lékařské komory (ČLK), která uvedla, že kdyby mohla kontrolovat personální vybavení zdravotnických zařízení, podvod by se nestal. Podezřelá třicetiletá Sandra Svobodová ze Slovenska je od čtvrtka ve vazební věznici, hrozí jí trest odnětí svobody až na pět let.

„Registrace nestátního zdravotnického zařízení byla vydána v souladu ze zákonem, a to na základě všech stanovených podmínek,“ uvedla Koželuhová. Žena podle krajského úřadu nebyla v zařízení statutárním ani odborným zástupcem. Nefigurovala ani v personálním obsazení zdravotnických pracovníků, které provozovatel uvedl v seznamu předloženém k žádosti o registraci zařízení.

Mluvčí dodala, že v souladu se zákonem byla podle úředníků v žádosti o registraci zdravotnického zařízení uvedena jako provozovatel právnická osoba - NZZS o.s. se sídlem v Praze. Nechyběl stanovený odborný zástupce - gynekolog Václav Fišer. Také druh a rozsah poskytované ambulantní gynekologické péče byl popsán v souladu se zákonem.

Sandra Svobodová
Zdroj: ČT24

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka ale měla úřednice prověřit, jak bude lékař, kterého ČLK eviduje jako nepracujícího důchodce, vykonávat činnost odborného zástupce při vzdálenosti více než 100 kilometrů. Revizní komise komory proto podle něj zahájí s gynekologem Fišerem disciplinární řízení. „Doporučuji vyvodit vůči odpovědným pracovníkům krajského úřadu přísné personální důsledky a učinit opatření, aby se podobná věc nemohla opakovat,“ zdůraznil Kubek.

Žena už byla za podvody trestaná a je stále v podmínce

Žena prý zfalšovala různé listiny, které k otevření gynekologické ordinace potřebovala. Podvodně ošetřila dvě desítky žen a vydala neoprávněně recepty na léky obsahující omamné a psychotropní látky. Kromě pacientů údajně podvedla také zdravotní pojišťovny, u nichž si následně nárokovala proplacení úkonů. Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner doplnil, že byla v minulosti kvůli podvodům soudně trestána. Naposledy byla propuštěna z vězení na podmínku a stále je ve zkušební lhůtě. To by nyní mohlo její možný pobyt ve vězení prodloužit.