O pořádek na Karvinsku se bude starat dalších 50 policistů

Karviná – Padesátka policistů z moravskoslezské speciální pořádkové jednotky, která dosud dohlížela jako výpomoc na bezpečnost ve Šluknovském výběžku, se přesune na Karvinsko kvůli nárůstu kriminality. Novinářům to po dnešním jednání na karvinském magistrátu řekl policejní prezident Petr Lessy. Speciální pořádková jednotka bude uvolněna v nejbližším možném termínu, posílení počtu policistů je tak otázkou několika dnů.

„Problémy, které jsou na severní Moravě, musí být ihned řešeny,“ řekl Lessy. Uvolněním moravskoslezské policejní jednotky podle něj nebude nijak oslabeno působení policie na severu Čech. Dosud se v něm na výpomoc střídali policisté z Prahy, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Nyní přejde policejní výpomoc pouze na dvě jednotky. Pokud posílení policejní přítomnosti situaci na Karvinsku nezklidní, využije policie podle Lessyho možnost přemisťovat do lokality policisty z jiných územních odborů, a to až na dobu 60 dnů.

Krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý uvolnění policistů ze Šluknovského výběžku uvítal. „Se stávajícím počtem policistů bychom jen velmi těžko mohli tento trend eliminovat. Abychom mohli účinně bojovat s nárůstem kriminality, tak k tomuto účelu nám poslouží právě speciální pořádková jednotka,“ vysvětlil Tuhý s tím, že loni v Karviné ubylo asi 20 policistů.

Podle Lessyho poprvé od roku 2007 začala v zemi vzrůstat kriminalita. Jeden z nejvyšších nárůstů trestné činnosti je právě v Moravskoslezském kraji, a to o 4,6 procenta. Z celého regionu je na tom nejhůře právě Karvinsko, kde kriminalita vzrostla téměř o 30 procent. „Budeme se s tím snažit dělat co nejvíce, protože v žádném případě nechceme, aby situace na Karvinsku eskalovala jako ve Šluknovském výběžku,“ míní Lessy.

Policejní prezident rovněž přislíbil, že pokud nebude dále krácen rozpočet Policie ČR, zůstanou na Karvinsku zachovány počty policistů. „Chci apelovat na vládu a ministerstvo vnitra, aby (…) nesnižovaly a nekrátily prostředky na výkon Policie České republiky,“ uvedl primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD).

Petr Lessy
Zdroj: ČT24

Lessy po setkání na radnici navštívil i problémové lokality a mluvil s místními lidmi. Ti se většinou shodli, že policisty sice vídají, ale večer mají strach vycházet z domu a obávají se o svou bezpečnost. Podle Lessyho je však v některých místech republiky, zejména v severních Čechách, situace ještě horší.

Náměstek karvinského primátora Petr Bičej ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)
Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)