Spor o monitorování internetu rozložil koalici v Jičíně

Jičín - Kvůli neshodám mezi koaličními partnery ODS a TOP 09 se v Jičíně rozpadla komunální koalice. Koaliční smlouvu dnes vypověděla TOP 09, její člen a místostarosta Tomáš Frýba uvedl, že za krach ve vedení města může kauza monitorování internetového provozu v jičínských Technických službách. Kromě dvou pravicových stan koalici ještě tvořili zástupci ČSSD, dohromady měli v jednadvacetičlenném zastupitelstvu 12 hlasů.

Impulzem k rozpadu koalice bylo monitorování internetu v Technických službách. Instalaci monitorovacího zařízení provedl informatik radnice Bob Šviha, který je také místopředsedou místní TOP 09. ODS pobouřilo to, že se tak stalo bez vědomí vedení města a Technických služeb. „S takovým způsobem jednání zásadně nesouhlasím,“ prohlásil dnes starosta Martin Puš (ODS).

Frýba tvrdí, že Šviha měl na jeho žádost pouze prověřit možnost, jak by se monitorování dalo technicky provádět. Odmítl to, že chtěl monitorovat internetovou komunikaci v Technických službách. Sledovat se údajně mělo využití pracovní doby. ODS se prý podle Frýby snaží kauzu překroutit a TOP 09 poškodit.

Puš nevyloučil možnost, že by koalice mohla zůstat. „Každý může udělat chybu,“ poznamenal na adresu TOP 09. Podle Frýby však koalice v současné podobě už fungovat nemůže. Frýba podle svých slov zatím místostarostou zůstává a zvažuje rezignaci. Odstoupení z městské rady podle něj zvažuje i Daniel Novotný (TOP 09).

V sedmičlenné radě má ČSSD tři mandáty, ODS dva a TOP 09 také dva. V zastupitelstvu má ODS jako vítěz předloňských voleb šest křesel. ČSSD má čtyři místa a VPM tři. Po dvou zastupitelích mají KDU-ČSL, KSČM, TOP 09 a Věci veřejné.