Prahu v létě ochromí desítky uzavírek

Praha – Provoz v Praze omezí v letních měsících desítky uzavírek a dopravních omezení. Kvůli opravám důležitých komunikací a tramvajových tratí musí řidiči počítat s komplikacemi v ulici Milady Horákové, 5. května nebo v Michelské a Vinohradské ulici. Několik dnů bude uzavřen Letenský tunel.

V Praze se v průběhu letních prázdnin uskuteční na silnicích více než 150 stavebních akcí. Podle náměstka primátora Josefa Noska (ODS) se výrazně dotkne dopravy asi dvacítka z nich. „Snažíme se největší část oprav nasunout do období prázdnin, kdy je doprava zhruba o deset až patnáct procent nižší než v jiných měsících,“ uvedl náměstek.

První velká uzavírka, kterou pocítí nejen pražští, ale i přespolní řidiči, je naplánovaná už v květnu. Na Lanovém mostě se budou ve dvou fázích vyměňovat ložiska. Jižní spojka kvůli tomu bude několikrát v řádu hodin uzavřena. „Bude to mít docela fatální následky,“ předpokládá Jan Heroldek z pražského magistrátu.

Většina oprav přesto spadá do období od června do srpna, ty nejdůležitější by měly být ukončeny před posledním prázdninovým víkendem. Při rekonstrukci části ulice K Barrandovu nebo Milady Horákové bude provoz sveden do jednoho pruhu. Při opravě tramvajové trati a vozovek na Letenském náměstí bude několik dnů neprůjezdný Letenský tunel. Řidiči neprojedou ani Michelskou ulicí v úseku Ohradní – U Plynárny.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

S mnohými rekonstrukcemi ulic souvisí i opravy tramvajových tratí. Dopravní podnik většinu z nich plánuje ve vzdálenějším centru a na okrajích města. Požadavek obyvatel i cestujících na zatravnění kolejí DPP ale vyslyšel pouze v jednom případě, a to v ulici Průběžná v Praze 10.

Část magistrály získá bezhlučný povrch

V letních měsících bude za provozu pokračovat rekonstrukce ulice 5. května v úseku Hvězdova – Vyskočilova. Magistrát podle Noska vyjednává s ministerstvem dopravy o kompletním odhlučnění vytížené ulice. Odhlučněný asfalt bude technická správa v létě pokládat také na Barrandovské spojce, od sídliště po sjezd na silniční okruh. A pokud se Praze podaří zajistit další peníze od státu, bude pokračovat rozšíření Štěrboholské radiály.