Škodova ulice v Přerově zůstává v dezolátním stavu

Přerov - Fiaskem může po pěti letech skončit snaha přerovské radnice o přeměnu zdevastované lokality poblíž vlakového nádraží. Město prostor s bytovými domy ve Škodově ulici prodalo firmě Immofin, která na místě chtěla vybudovat multifunkční objekty s obchody. Dosud ale žádné kroky, které by směřovaly k výstavbě, nepodnikla.

Škodova ulice byla ještě před dvaceti lety jednou z nejvýstavnějších v Přerově. Dnes se jí většina obyvatel města vyhýbá. Magistrát na její opravu neměl peníze. V roce 2007 proto domy, kde žili především Romové, za jeden a půl milionu korun prodal slovenské společnosti Immofin (dnes Opera Bohemia). Ta tvrdila, že na jejich místě postaví nové objekty s moderními byty a komerčními prostory.

Společnost získala nemovitosti do svého vlastnictví 13. září 2007. Při prodeji se zavázala, že s výstavbou nové čtvrti začne nejpozději do pěti let. Na stavební úřad zatím ale žádný návrh nepodala. „V současné době stavební úřad neeviduje žádnou žádost firmy Opera Bohemia o územní rozhodnutí, případně stavební povolení,“ potvrdil Jiří Just z přerovského stavebního úřadu.

  • Škodova ulice zdroj: ČT24
  • Přerov čeká na úpravy vybydlené ulice zdroj: ČT24

O další osud lokality, která ve městě patří k ostře sledovaným, se teď proto znovu začal zajímat magistrát. Zástupci města ale přiznávají, že komunikace s firmou vázne. „Já předpokládám, že i kdybychom měli příští týden jet za nimi na Slovensko, tak ten kontakt se prostě podařit musí. Potom budu chytřejší a zjistím, jak se ta situace v dané chvíli má,“ věří náměstek primátora Michal Zácha. V nejbližší době by mělo ve firmě dojít ke změně vlastníka. Jestli začne do září stavět, to budoucí majitel říci nedovedl. „Nevím, ale máme to v úmyslu,“ uvedl Bohumil Chodil, budoucí majitel společnosti Opera Bohemia. Pokud společnost nezačne stavět v termínu, hrozí jí půlmilionová pokuta. Město navíc může od smlouvy odstoupit.