Hřensko chce od ministerstva milionovou náhradu za uzavřenou silnici

Hřensko (Děčínsko) - Obec Hřensko chce od ministerstva dopravy náhradu škody kvůli částečně uzavřené silnici první třídy do německého Bad Schandau. Na silnici se před třemi lety zřítil skalní blok. Obec nyní požaduje deset milionů korun jako ušlý zisk, protože prý do ní jezdí méně turistů. Podle ministerstva ale na nic takového nemá nárok. V případě neúspěšného jednání o náhradě ušlého zisku chce obec podle starosty Jana Havla žalovat stát.

Obec argumentuje tím, že stát spravuje silnice první třídy a tedy ručí za to, že budou sjízdné. „Pro nás je bezpečnost přednější než ušlý zisk,“ reagoval mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Podle něj obec na peníze nárok nemá, přesto s ní ale ministerstvo chce jednat.

Hřensko v dopise zaslaném ministerstvu tvrdí, že resort se situaci nijak nesnaží řešit. Silnice první třídy je nyní průjezdná pouze jedním jízdním pruhem. „Není to pravda. Jednali jsme s ministerstvem životního prostředí o sanaci skalních bloků. Dohoda je taková, že ji zaplatí MŽP z operačního fondu,“ dodal Novák. V současnosti běží výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Důvodem, proč spadlé kameny nikdo tři roky neodklidil, byl ale především soudní spor o to, kdo sanaci skal zaplatí. Do střetu se dostal výklad občanského zákoníku s lesním zákonem, z nichž každý tuto povinnost přiřkl jinému subjektu. Jeden Ředitelství silnic a dálnic jako majiteli dotčené komunikace, druhý správě národního parku České Švýcarsko jako správci pozemku, odkud kameny spadly. Městský soud v Praze vloni v říjnu rozhodl, že tato povinnost připadá správci silnice, tedy ŘSD, potažmo právě ministerstvu dopravy.