Zakažte těžbu břidlicového plynu zákonem, chtějí starostové i hejtmani

Plzeň - Krajští hejtmani odmítají těžbu břidlicového plynu na území ČR i jeho průzkum metodou takzvaného hydraulického štěpení. Předseda Asociace krajů ČR (AKČR), poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) podá v létě do sněmovny návrh zákona, který by těžbu zakázal. Bude pro něj hledat podporu poslanců napříč politickým spektrem, řekl dnes v Plzni, kde jedná rada AKČR. Věří, že zákon by se k projednávání mohl dostat po prázdninách. O břidlicovém plynu se jednalo na popud starostů, odpor proti těžbě už sjednotil radnice celkem 88 obcí na Berounsku, Náchodsku, Trutnovsku a Valašsku.

Návrh zákona by mohly podat i kraje, podle Haška je ale šance na rychlejší postup v případě, že jej podá jako poslanec. Zákaz těžby plynu frakčním štěpením není podle něj politická záležitost a měli by ji podpořit poslanci bez ohledu na stranickou příslušnost. „Obáváme se vážného dopadu na životní prostředí, na kvalitu života lidí,“ uvedl.

Hejtmani dnes na jednání pozvali zástupce lokalit, kde těžba hrozí. Intenzivní jednání probíhají zejména na Královéhradecku, Berounsku a střední Moravě. „Reprezentujeme 78 obcí a 50 tisíc signatářů petic proti průzkumu břidličných plynů metodou hydraulického frakování,“ řekla starostka Berouna Šárka Endrlová. Připomněla, že proti těžbě jsou občané, občanská sdružení i samosprávy. „V současné době ministr životního prostředí zrušil původní rozhodnutí a je příkaz k novému projednání. Za dva měsíce se nám to ale vrátí zpátky. Chyby, které jsme napadli, budou odstraněny a bude už jen velmi málo, k čemu budou moci dát obce negativní stanovisko. My už nic dělat nemůžeme,“ doplnil náchodský starosta Jan Birke.

Těžba břidlicového plynu
Zdroj: ČT24

Základní kostru zákona má připravenou sdružení Stop HF, jež proti těžbě plynu z břidlic bojuje. Podle Jiřího Malíka ze sdružení nelze metoda v evropském prostoru použít. „V tak hustě zalidněném území – na rozdíl od Spojených států, kde to začalo v pouštích a polopouštích – je nepřijatelná,“ zdůraznil.

Zákon je jediné řešení

Protesty však nejsou podle starostů a hejtmanů pro nadnárodní těžařské společnosti žádným argumentem a příliš je nezdrží ani námitky, které k plánům těžby obce vznesly. Firmy všechny požadavky splní, potom jim může v těžbě zabránit už pouze zákon. „Rozhodli jsme, že to tu nechceme, tak to musíme udělat zákonem,“ uvedl starosta Náchoda Jan Birke.

Návrh zákona chce mít hejtman-poslanec Hašek dopracovaný zhruba do dvou týdnů, podat ho chce na konci května. Připomněl, že těžbu v Evropě zakazují zákony například už ve Francii či v Bulharsku. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Kromě legislativní iniciativy se rada AKČR dnes shodla i na dalším postupu. Doporučuje krajským samosprávám, aby v případě, že budou k těžbě břidlicového plynu vydávat stanoviska rad nebo zastupitelstev, aby byla negativní.

Plánovaná těžba může zamořit podzemní vody i vzduch

Nadnárodní firmy chtějí těžit plyn z břidlic na řadě míst v ČR. Celkem jde o průzkumné území na ploše kolem 1 700 kilometrů čtverečních. Při takzvaném hydraulickém štěpení provedou těžaři až několik kilometrů hluboký vrt, do kterého se pod tlakem vhání voda s pískem a chemickými přísadami.

Z vrtu se pak čerpá unikající břidlicový plyn. Podle starostů jde o velice agresivní metodu, která ohrozí životní prostředí – může například kontaminovat podzemní vody nebo zašpinit ovzduší.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)