Stoletá lípa je opět zdravá a bezpečná

Oudoleň (Havlíčkobrodsko) – Stoletou lípu ve školní zahradě ve vysočinské obci Oudoleň dnes omladili a odborně ošetřili certifikovaní stromolezci. Obec ani školu nestálo ošetření vzácného stromu ani korunu, do svého programu Zdravé stromy pro zítřek ji zařadila Nadace Partnerství a stromolezci poskytli své služby zdarma.

Odborníci v Oudoleni odstranili problém, který vznikl zhruba před 90 lety. Nebyl by vznikl, kdyby se někdo o lípu postaral a nůžkami odstřihl špatně rostoucí větvičku, ze které postupem času vznikl druhý kmen ohrožující život celého stromu. „Hlavní bylo nainstalovat dvouúrovňovou vazbu, ten vedlejší produkt sem tam nějaká ta suchá větev. Ale hlavně šlo o to zajistit strom,“ přiblížil odborný arborista Petr Zvědělík.

Zásah byl nutný, dvojitý kmen neohrožoval pouze zdraví stoletého stromu, ale především lidí. „V tomto stáří hrozí rozlomení,“ upozornil oudoleňský starosta Ivo Béna.

Program Zdravé stromy pro zítřek není ovšem zaměřen pouze na oudoleňskou lípu, odborného ošetření se jeho prostřednictvím dostají i další vzácné stromy sužované některým neduhem. Vybírají je odborníci z Mendlovy univerzity v Brně. Nahoru mohou pouze profesionální stromolezci s evropským certifikátem. Svou práci tak popularizují a současně varují před neodbornými zásahy v korunách. „Beru to jako osvětovou činnost, která je důležitá a nikdy jí není dost,“ poznamenal Petr Zvědělík. „Když na to sáhne někdo, kdo neví, co s tím dělat, kolikrát není jiné řešení, než strom pokácet. Bohužel je pořád spousta firem, které víc řežou, než přemýšlejí,“ dodal.

Nadace Partnerství rozděluje poukazy na bezplatná ošetření stromu už třetím rokem, letos kromě této lípy ve školní zahradě ošetří ještě dalších šestnáct stromů v celém Česku.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)