Díky místním nezanikl vzácný park na Jindřichohradecku

Jindřichův Hradec – Obyvatelům Maříže a Slavonic na Jindřichohradecku se podařilo zachránit bývalý zámecký park, který za minulého režimu patřil do oblasti hraničního pásma a silně chátral. Posledních 60 let areál téměř beznadějně zarůstal, nezanikl jen díky 3 roky trvající práci místních a 1,5milionové dotace.

Ještě před třemi lety byl mařížský park zarostlý křovím a místní stromy napadené plísněmi, dnes jsou v něm upravené trávníky, nové ovocné stromky na místě původního sadu a modřínová i javorová alej cílem prvních turistů. „Šlo hlavně o to, zachránit dřeviny, které byly původní v tom parku - duby, červený buk, alej,“ sdělil zahradní architekt Martin Charvát.

Současný park má rozlohu přes 4 hektary a zrenovován je ze dvou třetin. Zbylý kus zůstává jako úkryt pro zvěř. Biologický průzkum totiž zjistil, že zde žije řada chráněných druhů – mezi nimi ledňáček, spousta vzácných brouků, ropucha nebo ještěrka zelená.

Cennou součástí parku jsou mokřady. I na jeho úpravu teď místní shánějí peníze. Nebýt dobrovolníků z řad obyvatel, k revitalizaci parku by nikdy nedošlo, jak poznamenal slavonický radní Čestmír Palán. Právě radnice už přislíbila další péči o park. Jeho odbornou údržbu a shánění peněz na revitalizaci ale budou mít dál na starosti dobrovolníci.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)