V Červeném Kostelci pijí vodu s rakovinotvornými látkami

Náchod – Ve vodě, kterou pijí tisíce lidí z Červeného Kostelce na Náchodsku, se vyskytují nebezpečné rakovinotvorné látky. Riziko onemocnění je podle odborníků dokonce třikrát vyšší, než připouští směrnice Evropské unie. Voda české normy splňuje, problém je v jejím dlouhodobém užívání.

Poprvé se ve vodě objevily chlorované uhlovodíky na začátku devadesátých let. Továrny v okolí ale vodu zřejmě znečišťovaly už od poloviny minulého století. „Dominantním kontaminantem je perchlorethylen, který byl likvidován tak, že se lil na uhlí pro místní kotelny. Tím se dostal do půdy a následně do podzemních vod,“ popisuje vedoucí odboru životního prostředí v Náchodě Libor Hejduk. „Voda v Červeném Kostelci má svá rizika. Jsou ale hluboko pod normu a my se snažíme tato rizika stále snižovat,“ říká starosta Červeného Kostelce Petr Mědílek.

Vodu z kosteleckých vrtů pije zhruba deset tisíc lidí. Dva ze sedmi vrtů, které Kostelec využíval, už radnice v minulosti kvůli chemikáliím odstavila a vodu z dalších dvou musí od karcinogenů speciálně čistit. „Odstraňování probíhá na základě provzdušňování. Odstraňuje se na množství tři mikrogramy na litr,“ říká vedoucí provozu vodovodů Leoš Šesler.

České normy přitom připouštějí až deset mikrogramů uhlovodíků v jednom litru vody. „Z hlediska dlouhodobého pití této vody je riziko nezanedbatelné. Ale není tak velké, aby bylo nutno vodovod zavírat,“ ujišťuje ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Buchta.

Letitý problém teď ale znovu rozvířil sousední Náchod. Shodou okolností právě v době, kdy tamní vodovody a kanalizace usilují o připojení Kostelce na svou vodovodní síť.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)