Praha zcela změní územní plánování, chce zamezit korupci

Praha – Pražští zastupitelé na svém mimořádném jednání zastavili přípravu územního plánu Prahy a zahájili přípravu nového takzvaného metropolitního plánu. Podle TOP 09 dával současný územní plán prostor pro korupci. Návrh na jeho zastavení ale prošel až napotřetí. Hrozila kvůli němu i první vážná koaliční rozmíška. Metropolitní plán by měl být výrazně jednodušší než plán stávající. Omezí především možnost častých změn, které dosud mnohdy probíhaly na základě lobbistických nebo politických objednávek. Praha by podle něj také měla více růst do výšky a už se dále nerozrůstat do šířky. Hotový má být do roku 2016, do té doby bude platit plán současný.

Diskuse zastupitelů před hlasováním trvala téměř pět hodin, proti se opět postavila hlavně opozice. Mimo jiné si stěžovala, že nemá k novému metropolitnímu plánu dostatek informací. Vadilo jí i to, že Praha už do příprav současného plánu investovala přes 250 milionů korun. „Nemyslím si, že je mrhání penězi, když dospějete k názoru, že něco je špatné, a napravujete to,“ reagoval na kritiku primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Opoziční zastupitelé ale vyjádřili obavy i ze zákonnosti postupu hlavního města. „V tuto chvíli je návrh nehlasovatelný. Zavdává záminku k právnímu rozporu,“ řekl zastupitel Daniel Hodek (ČSSD). Zcela jednotná ale nebyla ani ODS. Její zastupitel Boris Šťastný ze stejného důvodu, kterým argumentovala opozice, neúspěšně navrhl přerušení projednávání.

Metropolitní plán má Praha vypracovat do roku 2016

Návrh mělo zastupitelstvo schválit už dvakrát. Na prvním zasedání ale prošel pouze záměr ukončit pořizování nového územního plánu a připravit jiný. Na dalším jednání pak byl materiál stažen kvůli dopisu z ministerstva pro místní rozvoj, které mělo vůči postupu Prahy výhrady. Z následného vyjádření ministerstva ale nakonec vyplynulo, že město má pravomoc o územním plánu rozhodnout. Upozornilo ale na možné budoucí žaloby investorů a vlastníků pozemků, kteří očekávají, že územní plán bude schválen v jejich prospěch.

Předkladatel návrhů, náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), ale tvrdí, že podle právních posudků Praze žádné problémy nehrozí. Potvrdil to i radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP 09). „Tisky jsou stoprocentně v souladu se současnou právní úpravou,“ uvedl. Hudeček už dříve řekl, že o zmaření jeho plánu usilovaly některé vlivné skupiny. Podle neoficiálních informací schválení materiálu na předchozích zasedáních blokovali především někteří zastupitelé ODS.

Cíle metropolitního plánu

  • být stabilním a srozumitelným dokumentem

  • omezit nekonečné rozrůstání Prahy do šířky

  • efektivně využívat brownfieldy uvnitř města (opuštěná a nevyužívaná území často s ekologickou záteží)

  • vrátit bydlení zpět do města

  • bránit nezastavitelné plochy

Současný územní plán platný do roku 2015 vychází podle Hudečka z direktivního způsobu plánování minulého století. Za minulé volební období v něm bylo navrženo 3 000 změn, což podle něj otevírá obrovský prostor pro korupci. Nový metropolitní plán by proto měl stanovit pouze maximální zátěž území a celkově být výrazně jednodušší. Navrhovatelé doufají, že se tím omezí počet změn na minimum. Každá nová změna by pak měla být okamžitě viditelná a lépe sledovatelná. Nově také ponesou zodpovědnost konkrétní osoby. „Jasně se určí, že za toto rozhodnutí může tato osoba,“ řekl ve Studiu ČT24 Hudeček.

Schválené změny v současném územním plánu budou nadále platné

Nový metropolitní plán klade důraz především na strukturu města, tedy na výšku a charakter zástavby nebo rozmístění ulic. Území rozliší na rekreační, obytné, administrativní a průmyslové. Kritici mu vyčítají, že bude mít příliš velké měřítko a nebude na něm vidět ani magistrála. Hudeček ale upozornil, že plán bude mít více úrovní. Některá území, kde to bude potřeba, tak budou rozpracovaná naopak ještě podrobněji než dosud. Nově by plán měl stanovit i vnější hranice města a zabránit tak jeho rozrůstání do okrajových polí.

Vydáno pod