Plynový zásobník v Dolní Rožínce dostal zelenou

Dolní Rožínka – Průzkumné práce potvrdily, že v lokalitě stávajícího uranového dolu Rožná v Dolní Rožínce na Žďársku může být podzemní plynový zásobník. Bude vyrovnávat tlak v české plynové soustavě a svým charakterem půjde o ojedinělé zařízení svého druhu v celé Evropě.

Podzemní průzkum právě končí. Je rozhodnuto, plyn bude na 21. patře na opačné straně uranového dolu Rožná. Cesta z povrchu sem trvá víc než půl hodiny – výtahem rychlostí 8 m/s na 12. patro, pak 3 kilometry důlním vlakem a dalších 400 metrů výtahem do hloubky přes jeden kilometr.

Horníci za dva roky průzkumných prací vykopali asi kilometrovou chodbu a provedli několik stometrových jádrových vrtů. Ukázalo se, že horninové podloží je v naprosto ideálním stavu. Náměstek ředitele GEAM Dolní Rožínka Josef Lazárek potvrdil, že vykazuje pevnost, soudržnost, kompaktnost a bezporuchovost tohoto pásma.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Průzkumy stály zatím 200 milionů korun. Podle investorské společnosti GSCeP celý plynový zásobník vyjde zhruba na 5 až 6 miliard korun. V hloubce1 050 metrů pod zemí se bude skladovat až 180 milionů kubíků zemního plynu. „Zásobník je tzv. superrychlý, může a bude vyrovnávat odchylky v té síti. Je naprosto výjimečný tohoto druhu v Evropě, možná na světě,“ nechal se slyšet generální ředitel GSCeP Ladislav Dráb.

Ražba 120 kilometrů chodeb pro ukládání plynu zaměstná po dobu následujících sedmi let několik stovek lidí.