Pohledávky po černých pasažerech v Pardubicích vymáhá firma

Pardubice - Až 10 tisíc černých pasažérů odhalí ročně revizoři v pardubických autobusech a trolejbusech. Dopadeným cestujícím, kteří pokutu odmítají zaplatit, se nakonec jízda bez lístku může prodražit ještě víc. Jejich seznam totiž v Pardubicích přebírá firma specializovaná na vymáhání pohledávek.

I krátká cesta autobusem bez nabité čipové karty nebo jízdenky se v Pardubicích nemusí vyplatit. Na černou listinu profesionálních vymahačů se cestující dostane, pokud se vyhýbá zaplacení pokuty. Jen vloni dopravní podnik prodal k dalšímu vymáhání nezaplacené pohledávky v hodnotě čtyř milionů korun. Na revizory černí pasažéři zkoušejí nejrůznější výmluvy.

Kontrola jízdenek se ale často mění i v adrenalinový zážitek, a to v momentě, kdy je černý pasažér vulgární a agresivní. Takové případy prý podle revizorů nejsou ojedinělé. Revizorům proto pomáhají policejní hlídky při prokazování totožnosti, odvozu na záchytku anebo řešení sporů s cizinci. „Víceméně na denním pořádku je volání revizorů, minimálně dvakrát, třikrát, někdy i víckrát samozřejmě,“ sdělil Petr Stříteský z pardubické policie.

Notorickým neplatičům se jízda pardubickou MHD může prodražit (zdroj: ČT24)