Objevitel relikviáře sv. Maura navštívil Bečov nad Teplou

Bečov nad Teplou - Objevitel druhé nejcennější tuzemské památky, relikviáře svatého Maura, je po sedmi letech znovu v Česku. Americký obchodník Danny Douglas se vrátil do Bečova nad Teplou. A mluvil například o tom, jak v roce 1985 vyjednával s Československem.

Dojatý tím, jak skončil objev vzácného klenotu, sleduje Danny Douglas relikviář svatého Maura. V roce 1984 ho syn původního majitele seznámil s tím, kam rodina poklad po válce ukryla. Douglase pak požádal o spolupráci. „Myslel si, že se nebudu bát jednat s českou vládou,“ říká Douglas. 

Schůzek se ale účastnili i kriminalisté, kteří měli vypátrat neznámý předmět dřív, než ho stát vydá původnímu majiteli. Našli ho 5. listopadu 1985 v bečovské hradní kapli. Douglas považuje za největší chybu to, že smlouvu o vydání chtěl podepsat v Karlových Varech a tím je přivedl na stopu. Z tajných policistů měl strach. "Bál jsem se jen okamžiku, kdy to najdeme. Když jsme se ocitli v bodě: 'Musíme tam jít, musíte být s námi', tak jsem jim nevěřil," říká.

Relikviář se po náročné restaurátorské práci vrátil na zámek v Bečově až v roce 2002. Od té doby je největším lákadlem pro turisty. „Kdyby tady nebyl hrad a zámek a relikviář, byla by ta situace úplně jiná,“ říká Olga Haláková, starostka Bečova nad Teplou.

Douglase ale dodnes mrzí, že mu za pomoc při nalezení relikviáře oficiálně za Českou republiku nikdo nepoděkoval. „Nemůžu přijmout názor, že jsem nehrál v objevu žádnou roli. Nemyslím si, že to je fér,“ dodal Douglas. Danny Douglas se chce na zámek v Bečově vracet pravidelně, se svou rodinou i přáteli.

Reportáž Marka Štětiny - Danny Douglas v Čechách (zdroj: ČT24)