Ekologická havárie: Se zamořenou Blatou bojuje sopečná hornina

Senička - Pomocí 400 kilogramů sopečné horniny naočkované mikroorganismy se dnes bude Povodí Moravy pokoušet zachránit zamořenou říčku Blatu na Olomoucku. Začátkem měsíce po nehodě v zemědělském družstvu v Seničce do vody vyteklo 400 kubíků kejdy, která zabila téměř vše živé. Než se sem život opět vrátí, bude podle odborníků trvat až deset let.

Ekologická havárie v Blatě vyhubila nejméně osm druhů ryb. „Je to prakticky mrtvá řeka,“ podotkl ekolog Petr Loyka. Sypání speciální směsi s mikroorganismy do vody je již druhou očistnou kúrou. „Mikroorganismy vlastně přirozeným způsobem naředí a odbourají nebezpečné jedy, které v řece jsou,“ vysvětlila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.  

Do říčky Blaty uniklo 400 kubíků kejdy 5. července. Směs výkalů a zbytků krmiv zlikvidovala vodní organismy v délce více než dvaceti kilometrů. Nádrž se v družstvu v Seničce protrhla zřejmě kvůli vysokým teplotám, které roztavily asfalt na dně. Podle odborníků jde za poslední léta o největší ekologickou havárii v regionu.

Ekologickou havárii na Olomoucku napraví mikroorganismy (zdroj: ČT24)