Ukradená socha svatého Rocha se vrátila do Žlutic

Žlutice (Karlovarsko) – Historická socha svatého ochránce před morem Rocha se vrátila žlutické farnosti. Její podstavec v kostele v Lukách byl prázdný 21 let od chvíle, kdy sv. Rocha odnesl zloděj. Ačkoli policie dodnes neví, kdo sochu z 18. století ukradl, památka samotná se nedávno objevila při dražbě v Norimberku. Žlutický farář Petr Řezáč sochu odvezl na faru, zda se vrátí do kostela v Lukách, není jisté.

Sochu ukradl neznámý zloděj z kostela sv. Vavřince v Lukách na Karlovarsku 18. března 1991 společně se sochou Panny Marie a desítkou dalších sakrálních předmětů. Její opětovné objevení považuje kriminalista Vladimír Kosnar, který krádež od počátku vyšetřoval, za náhodu a štěstí. Svatý Roch se nečekaně objevil na letošní aukci v Norimberku. Vydražila jej žena z Čech za 1 500 eur (asi 38 tisíc korun), mělo jít o dárek pro jejího přítele. „Poté, co sochu zakoupila, ji přivezla do Prahy, kde ji kontaktovali kriminalisté,“ poznamenal policejní mluvčí Pavel Valenta. Podle fotodokumentace se podařilo potvrdit, že jde o sochu ukradenou před 21 lety. Již dříve se povedlo bavorským kriminalistům vypátrat také ukradenou sochu Panny Marie.

Přibližně metr vysokou sochu sv. Rocha převzal žlutický farář Řezáč, odvezl ji zatím na faru. Kde bude umístěna, nechtěl kvůli bezpečnosti prozradit. Není proto zřejmé, zda se nakonec vrátí do kdysi vykradeného kostela sv. Vavřince. Může skončit v depozitáři nebo diecézním muzeu tak jako další vzácné předměty ze západočeských kostelů.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle kriminalisty Kosnara však nehrozí památkám v kostelech takové nebezpečí jako na počátku 90. let, kdy zloději v regionu vykradli přes 30 kostelů ročně. „Byla velká poptávka po těchto věcech v zahraničí, pro české obchodníky marka byla marka a nebylo příliš dobře provedené zabezpečení kostelů,“ shrnul. Dnes jsou naopak mnohé kostely zabezpečeny velmi dobře.

Svatý Roch byl poutník z Francie, který na své cestě do Říma dokázal uzdravit nemocné morem. „Proto je patronem nemocných, kteří dostali mor, nebo i při jiných epidemiích,“ upozornil farář Řezáč. Roch se nakonec zhoubnou nemocí sám nakazil. V očekávání smrti se mu však podle legendy zjevil anděl a pomohl mu přežít. O nemocného Rocha se staral také jeho pes. Světci zůstala po moru rána na noze, proto bývá zobrazován se zanícenou nohou a často také se psem.