Stavbu obchvatu komplikuje výkup pozemků

Ostrava - Téměř po roce se obyvatelé Rychaltic na Frýdecko-Místecku zbavili tisíců projíždějících aut. Dělníci totiž převedli dočasnou objížďku stavby silnice R48 mimo obec. Samotná silnice se má otevřít v prosinci. Kvůli tahanicím o pozemky ale budou řidiči v Rychalticích zřejmě projíždět jenom torzem plánované křižovatky.

V březnu tohoto roku se Rychalticemi valí až šestnáct tisíc aut, autobusů a kamionů denně. Dnes jsou kolony pryč. Dělníci dokončili severní rampu budoucí křižovatky se silnicí R48 a doprava na silnici od Hranic do Českého Těšína tak nově jezdí mimo obec. „Předtím před restaurací nemohla kvůli provozu zaparkovat auta, teď je to mnohem lepší,“ pochvaluje si majitel tamní restaurace Jiří Strakoš. 

Téměř rok intenzivního provozu ale okresní silnici značně poškodil. „Máme ústní příslib od Skansky, která je zhotovitelem stavby, že bude během října a listopadu komunikaci opravovat,“ informuje starosta Hukvald Luděk Bujnošek. 

Zatímco od Frýdku-Místku se už připravuje betonování vozovky nové rychlostní silnice, jízdní pruhy ve směru na Příbor stále končí v plotě. Pozemky za ním jsou už léta předmětem sporů. Majitelé pozemků, rodina Konvičkových, totiž napadají jak vyvlastňovací řízení, tak i nedávno vydané nové stavební povolení. Situace je patová, Konvičkovi stále trvají na úpravě projektu tak, aby nový násep jen minimálně zasáhl do jejich pozemku. „Nejsme v podstatě proti stavbě dálnice, máme jen čtyři námitky, které bychom rádi projednali, abychom se nějakým způsobem domluvili. Bohužel nikdo na tyto námitky nereflektuje a nemá snahu se domluvit,“ vysvětluje postoj rodiny syn majitelů domu Milan Konvička. 

Ředitelství silnic a dálnic však jde cestou vyvlastnění. Většinu sporných pozemků už získalo a teď tvrdí, že je blízko k převedení vlastnictví posledních parcel. „Proces vyvlastnění by byl dokončen již před zahájením stavby, kdyby nedošlo v průběhu řízení ke změně zákona o vyvlastnění. Celý proces se tak na dlouhou dobu zastavil a posléze začínal znova,“ uvádí mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. 

Zpoždění ale oddálí plné dokončení rychlostní silnice. Při prosincovém otevření tak budou řidiči téměř jistě projíždět rozestavěnou křižovatkou. „Silnice bude zprovozněna v tomto krátkém úseku ve směru na Frýdek-Místek v plném uspořádání. V opačném směru bude stažena do jednoho pruhu tak, aby mohly probíhat dokončovací práce,“ dodává k situaci Nina Ledvinová.  

Kdy bude rychlostní silnice zprovozněna v prostoru křižovatky v plném profilu, tak zatím jisté není.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)