Jihočeští hasiči testují elektromobily

Týn nad Vltavou - Elektromobilů v Česku je stále víc. Rozšiřuje se i síť dobíjecích stanic. Auta teď začínají testovat i hasiči. Jako první se do zkušebních jízd pustili ti jihočeští. Současně zjišťují, jaká rizika na ně čekají při případných nehodách. O jejich koupi však zatím neuvažují.

Na základně vltavotýnských hasičů testují elektromobily už desátý den. Po každé jízdě automobil detailně zkoumají. Hledají riziková místa, která by jim při ostrém zásahu mohla způsobit problémy. Stokilometrová cesta vyjde hasiče asi na 50 korun, pořizovací cena elektromobilů je však vysoká. O jejich koupi zatím neuvažují. „Zatím vzhledem k technickým parametrům v tom nevidím cestu pro vozidla, která jezdí k mimořádným událostem,“ uvedl Martin Sviták, Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje.

Úřady v Česku evidují 160 elektromobilů, jen loni jich přibylo 56. „Elektromobily, to je jednoznačně budoucnost. Ropa už není, akorát se o tom neví,“ říká předseda sdružení Elektromobily Jaromír Vegr. Čeští energetici už ohlásili rozsáhlou výstavbu dobíjecích stanic. „Aktuálně je v provozu 23 dobíjecích stanic a do konce roku 2013 počítáme, že tento počet rozšíříme na 100,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Marek Sviták. A bazary chystají prodej elektroojetin. Vlastní elektromobil vyvíjí většina automobilek a Škodovka by s ním měla přijít za dva roky.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)