Klaus tradičně na Sněžce, naposledy jako prezident

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Na vrchol nejvyšší české hory z Pece pod Sněžkou ráno v rámci tradiční Svatovavřinecké pouti vyrazilo na 300 poutníků z Čech i z Polska. Ve 12 hodin začala v kapli sv. Vavřince na vrcholu Sněžky slavnostní mše, které se účastnil i prezident republiky Václav Klaus. Po mši prezident zamíří zpět na Luční Boudu, kde slavnostně otevře nový pivovar, nejvýše položený v ČR i jeden z nejvýše položených na světě.

„Dnešní pouť byla mimořádná, protože její součástí bylo vysvěcení nového zvonu pro kapličku v Peci, odpoledne budeme na Luční boudě v rámci pouti také otvírat nový pivovar, kde se bude točit nové pivo Paroháč,“ řekl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Už tradičně se pouti účastní i významné osobnosti, většinou politici. V roce 2010 na vrchol Sněžky vystoupal i tehdy čerstvě zvolený polský prezident Komorowski. Vstříc vrcholu se ale pravidelně vydává český prezident Václav Klaus, ačkoliv loni se kvůli bolavé noze musel  nahoru nechat vyvézt autem. „Jsme rádi, že se sem ještě každý rok někteří z nás už doštracháme, někteří doběhnou. Je to hezký pocit,“ řekl po výstupu Klaus. Na vrchol Sněžky by chtěl stoupat i v dalších letech. „Budu-li toho schopen, budu sem chodit i jako neprezident, žádná nostalgie v tom není,“ dodal. V rámci předvolební kampaně k prezidentským volbám se výstupu zúčastní také kandidát ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Minulý rok stovky poutníků provázelo mimořádně chladné počasí, na vrcholu Sněžky byly pouze dva stupně Celsia, občas pršelo a foukal nárazový vítr. Letošní počasí bylo příznivější. Lidé však letos museli vystoupat na vrchol Sněžky pěšky, protože úsek lanovky mezi Růžovou horou a Sněžkou je od května kvůli výstavbě nové lanové dráhy uzavřený. Nová lanovka by měla začít fungovat na jaře 2014. Místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry bude mít čtyřmístné kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech. Jízda až na vrchol by se díky vyšší rychlosti měla zkrátit z nynějších 25 zhruba na 16 minut.

Historie kaple svatého Vavřince na vrcholu Sněžky sahá až na začátek 17. století. Vysvěcena ale byla až roku 1681. Půlku 19. století pak fungovala jako hospoda, nakonec ale slouží svému původnímu účelu. Sv. Vavřinec je patronem pradlen, knihovníků i celých Krkonoš. Narodil se ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid. Na tradiční pouť se ke kapli, která nese jeho jméno, ročně vydávají tisíce lidí. Tradice sahá do 17. století a obnovena byla v 90. letech minulého století.