Novou knihovnu v Děčíně už povodeň neohrozí

Děčín – Deset let po ničivých povodních se v Děčíně chystá otevření nové knihovny přímo v zátopové oblasti. Stavba za 170 miliónů je unikátní – projektanti už dopředu počítali s tím, že může být znovu kdykoli pod vodou.

Budova stojí jen pár metrů od řeky, která v roce 2002 napáchala v Děčíně škody za 600 miliónů. Suterén knihovny proto vypadá jako trezor – místnosti bez oken, stěny odolávající vodě. Celý prostor pak uzavírají natlakovaná vrata.

Samotná knihovna přitom začíná až v prvním patře nad hranicí stoleté povodně. Tam, kde před deseti lety tekla řeka, se vše dá rozebrat a odnést do bezpečí. „Děčín je takové město, které většinou dopředu ví, jak ta voda bude vysoká,“ tvrdí ředitel knihovny Ladislav Zoubek.

Na velkou vodu se ale připravuje i zbytek města. Opatření budou stát asi 260 milionů. Podle Jiřího Macha z Povodí Labe tak bude Děčín chráněn a obyvatelé neutrpí škody na majetku.

Jenomže se staví ochrana maximálně před padesátiletou povodní. Víc se tu prý nevyplatí. Při stavbě protipovodňových opatření totiž platí základní pravidlo, že ochrana nesmí být dražší než majetek, který chrání.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)