Vysoká škola v Třebíči bojuje o akreditaci, sníží počet oborů

Třebíč - Západomoravská vysoká škola v Třebíči sníží kvůli problémům s akreditací počet oborů. Od příštího roku budou jen tři, z nichž jeden bude nový s humanitním zaměřením. Problémy s akreditací musí škola vyřešit do začátku akademického roku 2013/2014. Akreditační komise soukromou VŠ opakovaně kritizovala kvůli tomu, že pro tři ze čtyř oborů nemá dost kvalitních pedagogů. Nelíbilo se jí ani zázemí školy. Škola zahájila činnost na podzim 2003 s pouhými deseti studenty. Zakládajícími subjekty byly město Třebíč, Hospodářská komora Třebíč a společnost Vivat Akademia.

Nový studijní obor bude postaven na velké jazykové přípravě a na spolupráci s institucemi v zahraničí - v Rakousku, Německu i jinde. Teď má škola ve vyšších ročnících 400 studentů. Z 250 přihlášených do prvního ročníku se jich zatím zapsalo 40. Zápisy budou končit v prvním týdnu v září.

Změny už nastaly i ve vedení školy. Dosavadní prorektor Marek Matějek byl minulý týden jmenován rektorem. Změny se podle něj dotknou celého pedagogického zázemí. Stouplo ale i školné. Zatím studenti za semestr platili 14 990 korun, teď to bude 17 900. „Školné na naší škole se drží úplně na nejnižší hladině ve srovnání s ostatními soukromými vysokými školami,“ tvrdí rektor. Jedním z důvodů zvýšení školného je nutnost vysokých investic, a to jednak do vybavení učeben, ale také do zateplení budovy nebo výměny oken. Víc peněz je potřeba i pro dostatečně erudované vyučující a na zavedení nového oboru.

Akreditační komise navrhla koncem června ministerstvu omezit škole akreditaci u tří oborů. Ministerstvo se k tomu přiklonilo, ale s tím, že přijímání nových studentů do problematických oborů bude zastaveno až v příštím roce. V té době však škole stejně platnost stávajících akreditací končí.

„Myslím si, že činnost Akreditační komise byla přísná a tvrdá, ministerstvo školství zahrálo roli krále Šalamouna. Ve svém výsledku to znamená, že škola dostává šanci,“ uvedl třebíčský starosta Pavel Heřman. Město je jedním ze zřizovatelů školy. Heřman uvedl, že během minulého půl roku se objevily fámy o tom, že škola končí. „Panika se přenesla i na studenty,“ dodal.

Západomoravská vysoká škola nyní nabízí v tříletém denním bakalářském studiu vzdělání v oborech management a marketing, veřejnosprávní studia, informační management a aplikované informační technologie. U Akreditační komise prošel pouze obor aplikované informační technologie. O obnovení akreditace u dvou oborů už škola žádat nebude. Chce si ponechat obor zaměřený na informační technologie a na management a marketing; posledně jmenovaný obor chce zásadně inovovat.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)